36 12
發新話題

今個月完成的前後級

今個月完成的前後級

暫時終極吧,無時間再做,有興趣的找天來指教

附件

2007-10-23 Tue 22:09

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-23 Tue 22:09 發表
嘩 想不到你還有空砌機, 是用你存在澳洲的靚膽的嗎, 用甚麼型的膽呢? Tango牛?

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-23 Tue 10:09 PM 發表

這些一串串是不是電容
定係爆竹
天地有序,萬物有情!

引用:
原帖由 BBK 於 2007-10-23 Tue 22:55 發表

這些一串串是不是電容
定係爆竹
一樣是可以當爆竹來用的.
看來像是銅膜電容喎!

是的,是銅鏌電容。呢排玩番 HI Fi, 的舊膽原來變得好值錢。做前後級的錢是賣了一的膽, CV181原來 AUD 20 一隻,而家 HKD 3,000 對,的 Valvo 6SN7 都 HKD 1,000 一對。
前級是 1 支 12AX7 和 12AT7 matisse reference 的線路。
後級是 6SN7 x 2 , 300B Single End, 8W,  Tango 牛,Blackgate 電容,銅鏌交連等。
都聽得下吧

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-23 Tue 22:09 發表
機殼係現成,已經開好孔及有線印字的?

你真係好心機,我已經放棄自作好多年了 ~~  

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-23 Tue 23:14 發表
是的,是銅鏌電容。呢排玩番 HI Fi, 的舊膽原來變得好值錢。做前後級的錢是賣了一的膽, CV181原來 AUD 20 一隻,而家 HKD 3,000 對,的 Valvo 6SN7 都 HKD 1,000 一對。
前級是 1 支 12AX7 和 12AT7 matisse r ...
300B .. 你推乜野喇叭?

可介紹什麼叫做前級,什麼叫做後級?
它和我家中的套裝hifi擴音器有何不同(價錢和音色當然差天共地)
寵辱不驚,看庭前花開花落。
去留無意,望天外雲卷雲舒。

引用:
原帖由 一家人 於 2007-10-25 Thu 10:50 發表
可介紹什麼叫做前級,什麼叫做後級?
它和我家中的套裝hifi擴音器有何不同(價錢和音色當然差天共地)
用返攝影相關術語做比喻,就似係連鏡頭既相機(一體式HiFi組合),同SLR(分體前後級擴音組合)...

引用:
原帖由 sam 於 2007-10-25 Thu 10:55 發表

用返攝影相關術語做比喻,就似係連鏡頭既相機(一體式HiFi組合),同SLR(分體前後級擴音組合)...
好好的老師. 多謝sam師傅.
寵辱不驚,看庭前花開花落。
去留無意,望天外雲卷雲舒。

機殼是買的,開孔是找人代開的,因我對金工是一點不通,

Speaker 是 JMLab Electra 926, 不過是手多多,內裡的大改

http://www.focal-reproduktory.cz ... ereophile_06_02.pdf

附件

JM 926 16 (600 x 450).jpg (84.8 KB)

2007-10-26 Fri 00:06

JM 926   16 (600 x 450).jpg

JM 926 14 (600 x 450).jpg (84.15 KB)

2007-10-26 Fri 00:06

JM 926   14 (600 x 450).jpg

引用:
原帖由 sam 於 2007-10-25 Thu 10:49 發表

300B .. 你推乜野喇叭?
JMLab 多是focal 單元, 頗為高效率易推的.

引用:
原帖由 sam 於 2007-10-25 Thu 10:47 發表
你真係好心機,我已經放棄自作好多年了 ~~  
自從有了老花, 這個玩兒已沒有再玩了. 手頭還有兩套 dac 套件未動過手, 三年前焊好了的一套耳機放大器(實際已操作了很久的)仍未裝入機穀內, 自己越來越懶了!

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-23 Tue 23:14 發表
前級是 1 支 12AX7 和 12AT7 matisse r ...
6SN7 這幾年被人炒得高了很多, 以前被"老師傅"彈唔掂的線路, 現今被吹捧得天上有地下無!

早幾年你賣給我那幾隻 remark 得律風根 12AX7, 真是頂瓜瓜!

無辦法唔自已做,想聽番的音樂,出去HIFI 店走了一轉,看看價錢,在聽聽聲音,只能自已做。
以前的零件無現在的好,好多線路番抄都好聲。

6sn7貴的原因是好幾家廠如 audio note 和大陸的廠家都用它。

那幾支德仔應該是 Mullard來的。

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-26 Fri 00:36 發表
那幾支德仔應該是 Mullard來的。
但有前輩說那是前南斯拉夫廠被炸前的產品來的.

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-26 Fri 00:33 發表
無辦法唔自已做,想聽番的音樂,出去HIFI 店走了一轉,看看價錢,在聽聽聲音,只能自已做。
以前的零件無現在的好,好多線路番抄都好聲。
模擬線路,根本近廿年都無大改變,經典既繼續經典,精簡既繼續精簡,愈少外加修正,就愈自然,愈靚聲。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2007-10-26 Fri 00:27 發表

6SN7 這幾年被人炒得高了很多, 以前被"老師傅"彈唔掂的線路, 現今被吹捧得天上有地下無!

早幾年你賣給我那幾隻 remark 得律風根 12AX7, 真是頂瓜瓜!
真的,舊一輩,6SN7呢類膽,難登大雅之堂,近年靚膽缺乏,東施都要粉墨登場 ....  

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-26 Fri 00:06 發表

Speaker 是 JMLab Electra 926, 不過是手多多,內裡的大改

http://www.focal-reproduktory.cz ... ereophile_06_02.pdf
分音器都搞,你真係好膽 ∼∼  

引用:
原帖由 amhlee 於 2007-10-26 Fri 00:06 發表

自作派最頭痛係搞金工,對機殼做得好靚 ~~ 

300B唔係咁易玩,好難夾喇叭(日本仔話最靚聲夾號角),推得起,人聲甜到暈,泛音極豐厚 ..
但係150hz以下,薄過張紙,感覺腳步浮浮,聽大型管弦,更加有聲無勢,大起大落無佢份,
經驗話,配部明快既石前級,都幾好玩。

哈哈,呢對音箱ok,唔會有呢D問題,我是用膽前的,配 Linn LP12 + 自制膽 pre-amp, 聽布蘭特詩歌,都會合格。雖然無我老友用麥仔推802咁勁,但起碼低音唔會太弱。

看到舊帖也不錯.  不少智慧在內.

哈,  咁快被 rcwy 兄看到!
祖師爺現時更發燒十倍不祗

轉下眼又 5 年了!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-20 Tue 12:23 發表
轉下眼又 5 年了!
對換左 Jensen 電容嘅喇叭重有無常聽呀?

賣左好耐了。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

咦,點解這個 FORUM 好像是 “突然” 出現我眼前?

36 12
發新話題