49 12
發新話題

(Soekris R2R 解碼器+ Amanero 顯示及輸入控制板) - 配套機箱無難度安裝說明

(Soekris R2R 解碼器+ Amanero 顯示及輸入控制板) - 配套機箱無難度安裝說明

由於機箱設計簡單,大家未睇安裝說明, 應該都好容易搞定。
有一點請大家注意, 安裝 R2R PCB 的柱需用 M3*5+4
由於配套出貨未有附,需自行配備。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

背板無難度 ,WBT 當然唔包啦
有Fuse的IEC座亦需自備
Amanero 384 combo 要倒裝

前面安裝說明較煩, 比少少時間我
睇相頂位先

我正想問圖有WBT,點解無包

小弟第一次學人劃圖做箱,做得唔好,唔好打頭

個箱做得超正

尺寸同窿位相當夾,用料又好,縲絲都靚D
原來係師兄親自出圖訂制,勞心勞力,真係冇得頂!

期待好快有下個出品

引用:
原帖由 kchau 於 2015-11-15 Sun 12:09 發表
個箱做得超正

尺寸同窿位相當夾,用料又好,縲絲都靚D
原來係師兄親自出圖訂制,勞心勞力,真係冇得頂!

期待好快有下個出品
Photoshop 頂住先

我都報告一下裝机情況!感謝小肥兄無私的付出,個箱太靚啦!編排經過精心的考慮^_^!

各位要預位走線,同時control board 的按鈕不要焊上,要預给排插

大家D排線预長度應由250 》280,有錯請指出。

可否告訴一下, LED 邊隻腳正,邊隻腳名負!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2015-11-16 Mon 13:22 發表
可否告訴一下, LED 邊隻腳正,邊隻腳名負!
版大,無記錯好似一只脚長,一只腳短的。
相信同一般LED正負極一樣
不過我焊的時候,都係比電佢試

由於考慮OLED 屏需左右置中,
而OLED 10pin 銲接位置與控制板 10pin 焊接位置未能配合,
故以杜邦缐連接。

OLED 屏亦由於面板沒有合適位置開孔固定,
只能以杜邦線及中間加入材料(如EVA膠)壓住,
以固定位置。

即是落膠水痴!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2015-11-17 Tue 14:25 發表
即是落膠水痴!
我件唔痴都 ok 喎

唔好意思, 唔好意思,
有一點關於安裝要注意的地方一直忘記同大家講

kevinyip 套件主 PCB 高 60mm
但機箱實質內高只有 59.3mm
在安裝前需將 kevinyip 套件主 PCB 略為修整一下,減低高度
否則會頂住頂板, 無法完全收緊
不便處請諒

使唔使開返個 post,分享下大家點搞呢件R2R呀

其實再做板嘅時間,可否畧為修正底板,等大家易於掌握。

引用:
原帖由 tvlogic 於 2015-11-27 Fri 01:07 發表
不明白

引用:
原帖由 tvlogic 於 2015-11-27 Fri 01:07 發表
因為小弟製作這顯示器只作自娛,只打算放在文豪機箱內,料不到Smallfat 兄對此甚感興趣,還研發機箱⋯⋯可惜的是以這個預算價錢找不到合適我板高度的機箱⋯所以大家要遷就一下

在新一批的板,我會嘗試將板的高度稍為修改,以作配合

kelvinyip C-hing,
正是此意,多謝修改佩合。

代網友發圖

手腳慢....

做分體火牛/電源

剛剛上電.....tune緊+ve(未tune -ve)...有少少唔穩定...過咗一陣...吱吱聲.......爆cap
check返AC,大約13.23vac = 應該都係18vdc,唔過35vdc
Kevin兄,你估有沒有東西駁錯呢,另請問6800uf/35v仲有冇貨呢?

btw, 手上有4700uf/35v, ok ma?

引用:
原帖由 madox 於 2016-1-9 Sat 22:48 發表
剛剛上電.....tune緊+ve(未tune -ve)...有少少唔穩定...過咗一陣...吱吱聲.......爆cap
check返AC,大約13.23vac = 應該都係18vdc,唔過35vdc
Kevin兄,你估有沒有東西駁錯呢,另請問6800uf/35v仲有冇貨呢?
madox 兄焊的時候應該好眼瞓

引用:
原帖由 smallfat 於 2016-1-10 Sun 04:46 發表

madox 兄焊的時候應該好眼瞓
Thanks小肥兄 ,發雞盲睇咗ac input附近個"+"號,令粒cap無辜地白白犧牲

49 12
發新話題