發新話題

有關本網站的出路

有關本網站的出路

各位,過去九個月,因為公務繁忙,以致未能推動木本網站的內容,以致網站發展停滯不前。再加上網絡供應商大幅加價,開支和收入不成正比的情況下,再花大家的錢
之後有數個做法,希望大家討論一豜下 photo100fun 的出路 :

1. Option One
現在的模式營運,以現在的人流不足以支持每月的費用
2. Option Two
在 Facebook 重新開 Photo100fun/Diy100fun ,成本低。但團購的問題。
3. Option Three
找個新的 server space,重新上路,但運作模式和人員須要重新整理
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

我贊成轉用Facebook (即Option 2),團購問題可嘗試用 Facebook Event 加 Whatsapp 群組解決

小弟愚見:其實版大,我覺得量力而為啦。講真,尤其攪團購,真係吃力不討好的說........如果1,3 都係比較吃力的話就2啦

btw,其實真係好睇大家想點去run,facebook 唔係一個問題,不過如果咁玩既話就或多或少會少左新朋友入黎既機會(小弟兩年前就係因為想織線上谷歌search 金銀潤先唔打唔撞識到大家)

厚多士舉手 ..  俾小小提議 ~~

仲有一個超低消費 Option 如果有人肯做義工,可以係零費用  .. 就係將個 server 搬返屋企。
100fun 個 server 係持有人買斷既,可以隨時由寄存公司收回,多年 data 可以保留,軟硬件原封不動拎返屋企。

Server 所佔用資源,同部NAS差唔多 .. 都係電源長開,24hr連接上網。
家陣光纖入屋,家用上網寬頻最低都100M無限用量,裝左之後基本上完全唔用或24x365不停上網,都係俾咁多錢 ..
分出部份流量提供俾 100fun 日常使用,係極之輕鬆既事,亦唔會對提供寬頻用戶正常使用有任何影響,

只要有人肯肩負起管理同維持 server 日常正常運作,電費同寬頻費用,就算無人肯啃,負擔都係好細數目。

其實最有價值係7年來積存舊文 .. DIY制作心得,放棄左就永遠搵唔返。

小弟由于是電腦白痴,幫唔到手,但十分支持Sam哥提議.......
在這堜垟33認識了很多志同道合朋友,如果散失了實在可惜,
雖然我fun貢獻不多,但板大和很多兄弟都出心出力,這堥S有罵戰,網友有diy問題大部份都能
同心合力解決,例如pass0.2的遙控問題,相信不是容易解決吧!
另外最近的Diy後級,打破了小弟多年膽機迷思,如果沒有這,這個迷不知還要花多少時間.....
希望有兄弟能出手處理

回復 4# sam 的帖子

厚多士贊成SERVER 搬屋企
無左D 技術文件之後好難搵得番

電腦野我可以幫吓手
"家用上網寬頻最低都100M無限用量".....哈哈....我住村屋得8M仲要超貴Plan...雖然有d村屋已有光纖

不是說過搬去某位兄弟的公司嗎?

存在的問題還是解決不到?

如果7年來積存DIY制作心得
放棄就永遠搵唔返
實在可惜

做好任何一件事情都没有捷径可走,没有武林秘籍。最有效的办法也是最“笨”的办法。那就是多多发帖。各位委员版主带头(我承认自己懒惰,要改 )。问题的关键不是载体而是我们。把100fun当做日记本吧。

引用:
原帖由 saa7350 於 2014-9-4 Thu 10:51 發表
做好任何一件事情都没有捷径可走,没有武林秘籍。最有效的办法也是最“笨”的办法。那就是多多发帖。各位委员版主带头(我承认自己懒惰,要改 ...
講出点子

引用:
原帖由 saa7350 於 2014-9-4 Thu 10:51 發表
做好任何一件事情都没有捷径可走,没有武林秘籍。最有效的办法也是最“笨”的办法。那就是多多发帖。各位委员版主带头(我承认自己懒惰,要改 ...
同意,大家每次上來,先看看自己帖子的數量,
想一想,為大家的網站付出一點,
無論最後決定如何,一定繼續支持,
亦好高興認識大家,豐富了我 DIY 的知識

加入photo100fun真係學到好多DIY的技術及知識,好多謝板大及其他師兄教咗我好多DIY知識!如果無哂以前的資料就實在太可惜了........不過無論最後決定如何,一定繼續支持

一定繼續支持photo100fun

十分支持Sam哥提議

發新話題