44 12
發新話題

試製 Salas Shunt Regulator

試製 Salas Shunt Regulator

想做一個Shunt Regulator 很久, 聽聞其中一種線路就是 Salas 的線路, 此線路簡單直接,而且經網上各高手的參與及改進,所以就我就選了它 !

因為想把底板迷你化,自己畫了板 5cmX5cm ,
這是第一版本,有些地方可在下一版本改善一下

初步上電冇爆炸 , 電流調至1A也可以, 電壓5-20v也ok

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

好骨子

没有爆炸,没有烟花。怎能算是发烧。 恭喜
Kevinyip兄又一作品成功出炉

Kevinyip兄......The KING of DIY

又有新嘢玩

DlY之王又一力作,支持

係咪如一般玩家所講,聲音偏透但薄???

原來咁多兄弟重o係道! 太感動了

大家過獎了...我只是拾人牙慧,..

我相信Salas Shut regulator 聲音不薄, 因為我覺得A類放大器聲音綿厚, A類電源冇理由薄...

遲下再改良底板,找廠商做板

我會用這東西來摩改解碼供電

CHING 咁攪,會攪到我想我部beta22 換power source......

因為記得之前有個台灣既ching blog 講一d shunt reg. 既個性,本身係會透但低位會薄,所以我先咁問。但睇到你咁講我就好想將我部beta 22 轉power source。本身用緊原裝 ti 做既sigma 22。但加埋一齊我覺得係太厚(我已經係用緊k702)。

所以,十分期待你既出品(仔阿仔你要快高長大,唔係爸爸真係冇得玩嫁啦)

原來咁多兄弟重o係道!<----梗係係到啦,今晚荷蘭,西班牙呀

引用:
原帖由 tomoki 於 2014-6-19 Thu 02:36 發表
原來咁多兄弟重o係道!<----梗係係到啦,今晚荷蘭,西班牙呀

引用:
原帖由 tomoki 於 2014-6-19 Thu 02:35 發表
因為記得之前有個台灣既ching blog 講一d shunt reg. 既個性,本身係會透但低位會薄,所以我先咁問。但睇到你咁講我就好想將我部beta 22 轉power source。本身用緊原裝 ti 做既sigma 22。但加埋一齊我覺得係太厚(我 ...
我知道大家冇野玩咁耐隻手都好癢下,所以咪整d野大家一齊玩下

我都想mod吓部dsd dac 電源。

期待

很精美的.
我想請教, 如果用在 DIGITAL 上, 沒有 ANALOG 成份, 是否不需要用Shunt Regulator?

我覺得好的 regulator 每一地方也需要, 用不用視乎你的耳朵有多好...

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2014-7-3 Thu 23:39 發表
我覺得好的 regulator 每一地方也需要, 用不用視乎你的耳朵有多好...
那麼, Shunt Regulator 是最好?

小電流的話shunt 是不錯的, 大電流另計

新板已經到手 !

底板水平也不錯

銲住d零件先

電壓輸出: 5v-35v 連續可調,電壓輸入大於輸出7v以上
電流大小取決於限流電阻, 理論上最大1.5A
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2014-7-11 Fri 15:38 發表
新板已經到手 !

底板水平也不錯

銲住d零件先

電壓輸出: 5v-35v 連續可調,電壓輸入大於輸出7v以上
電流大小取決於限流電阻, 理論上最大1.5A
熱切期待!
DIY之王 果然享附盛名,名不虛傳

回復 20# Kevinyip 的帖子

正! !快啲開團啦。

引用:
原帖由 cvincent 於 2014-7-12 Sat 14:15 發表

熱切期待!
DIY之王 果然享附盛名,名不虛傳
不敢當,cvincent 兄太誇獎了

引用:
原帖由 stephenfyh 於 2014-7-13 Sun 00:38 發表
正! !快啲開團啦。
預Ching 一份冇問題,看看有多少師兄想玩先啦,初頭諗住自己玩,如果大家有興趣可以搞搞團購

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2014-7-13 Sun 11:00 發表

預Ching 一份冇問題,看看有多少師兄想玩先啦,初頭諗住自己玩,如果大家有興趣可以搞搞團購
開團購喇

引用:
原帖由 obee 於 2014-7-4 Fri 09:10 發表

那麼, Shunt Regulator 是最好?
Shunt Regulator = class A mode!

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2014-7-13 Sun 11:00 發表

引用:
原帖由 ericj 於 2014-7-13 Sun 17:41 發表

開團購喇
開團購喇

好的, 如果夠20件,團購便會開動,請先在此報上所需要的數目

http://www.photo100fun.com/viewt ... =page%3D1#pid345397

要出+- 18v, 火牛係唔係最少要18ac? 呢塊板啱唔啱mod部exD dac?

thanks!

44 12
發新話題