48 12
發新話題

想換相機..........

想換相機..........

相機用了大約2年,,最近發覺相機對焦慢了,,比之前難對焦,,

按鈕有點失靈~

相片偶爾會有一點點小圓點~

不知是否CMOS有塵.........

現在小妹用的是SONY NEX C3

不知UPGRADE無反好還是轉用單反初/中階好..........

畢竟重量與$是需要考慮的問題~><''

我通常都係影風景同人多

不知各位師傅有沒有好推介呢?
人間多少愛 迎浮生千重變
跟有情人做快樂事 別問是劫是緣

回復 1# 5204ever 的帖子

如果覺得單反重,咁就用無反啦!妳有幾多預算先?同開SONY咪可以UPGRADE 囉!

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2014-4-19 Sat 02:26 發表
如果覺得單反重,咁就用無反啦!妳有幾多預算先?同開SONY咪可以UPGRADE 囉!
$8000到都OK~~~(其實我怕太重5想拎出街影........但D人話有心學影相應該用單反~5知係米真~)
其實除左多左塊反光鏡重左~有D咩係單反優勝D~?

回復 3# 5204ever 的帖子

單反係直觀式觀景器,見到乜就影乜,無反係電子觀景器,點都有d差別,我就無用過,實際上有乜大分別就唔多清楚。sam 大大就應該清楚好多,都係用緊 sony 同 龍龍就nikon v1,佢地應熟無反多d

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2014-4-20 Sun 17:49 發表
單反係直觀式觀景器,見到乜就影乜,無反係電子觀景器,點都有d差別,我就無用過,實際上有乜大分別就唔多清楚。sam 大大就應該清楚好多,都係用緊 sony 同 龍龍就nikon v1,佢地應熟無反多d A ...
我之前去過CANON SHOWROOM試過單反~好似好難操控~5係好識點對焦~同埋慣左係個MON到構圖~好5慣用觀景器,,可能係因為我用慣無反~~
其實好想試下學影人~,,
見人影得好靚~,,趁後生留下倩影都好嘛~
其實影人O既膚色係米同白平衡N鏡頭有關多過用咩機?

如果妳唔慣用觀景器睇景,咁就用番無反囉!
影人O既膚色係米同白平衡當然有關啦!室內同室外色溫都唔同,用錯白平衡咪會偏色囉!
如果妳用開SONY 覺得好用咪 UPGRADE SONY 無反啦!

回復 6# SWLaw 的帖子

A6000好似5錯~支蔡司鏡O既顏色好吸引~!
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=14693

回復 1# 5204ever 的帖子

家陣相機發展生態唔同幾廿年前,連一部賣一千幾百既手機都影到似模似樣靚靚相片年代,仲認為只有用單反先係攝影,真係大錯特錯 !!!

玩乜都係,想升級除非想完全放棄手上現有器材系列或品牌,
最化算玩法,就係由現時器材系統著手,睇下有無乜野簡單升級,而手上器材又可以繼續用得返 ...  
如果淨換個body,支鏡可以繼續用,餘錢多出,買多支鏡玩下仲實際。

所以妳可以先考慮繼續 NEX 系列升級,
想平平地,可以諗諗 NEX-6,NEX-5T,呢兩部係 NEX牌頭末代機,家陣做得好平下,好抵玩。

NEX-5T之後,SONY 將E系鏡環機種,歸埋入A系,最新有 A-7,A-6000 ~~
新model 一定比舊的貴,除左象素大左,功能整體改善唔係好大。。

回復 8# sam 的帖子

Sam 大大,家陣先浦頭呀!無反,佢識我,我唔識佢架!

回復 9# SWLaw 的帖子

連續幾日紅色假嘛 ....

無反好玩呀,又輕又細部,人老大就要向現實低頭 !!

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-21 Mon 17:27 發表
家陣相機發展生態唔同幾廿年前,連一部賣一千幾百既手機都影到似模似樣靚靚相片年代,仲認為只有用單反先係攝影,真係大錯特錯 !!!

玩乜都係,想升級除非想完全放棄手上現有器材系列或品牌,
最化算玩法,就係由 ...
謝謝SAM師傅~
但原廠鏡頭一般偏貴,,比較難負擔~
請問會有咩價格宜人O既選擇呢?

引用:
原帖由 SWLaw 於 2014-4-21 Mon 18:39 發表
Sam 大大,家陣先浦頭呀!無反,佢識我,我唔識佢架!
咁點解羅師傅一直堅持用單反AR?

引用:
原帖由 5204ever 於 2014-4-23 Wed 23:59 發表

咁點解羅師傅一直堅持用單反AR?
哎呀!我無堅持你要用單反喎!我係講妳用開SONY 咪 upgrade 番SONY 喎!
我無用過無反所以唔識介紹俾妳咋! SAM 大大就係用無反高手,佢個D係專業意見嚟架!

回復 11# 5204ever 的帖子

我就咁睇 ..

機身同級,價錢較貴個部,只係功能上更方便拍攝,而呢個"方便",好多時候係後制時都可以做到,機身,自己感覺"夠用"就得。

鏡頭就唔同,透視,景深,散景效果,廣寬視角,或者高銳利度 ..
呢d暫時電腦未做得到,做到效果都未有鏡頭直出咁好,
況且一支靚鏡銘鏡,係保值的,玩幾年個價仲係豎。

所以兩者間投放銀兩比重,鏡頭值得投放多d。

至於無反機,通常叫萬能插蘇,幾乎乜野牌子,新舊鏡頭都用到,只要配合轉接環(當然,呢類非原廠專用鏡,只可以手動對焦)
有時一支幾百蚊老鏡,都可以拍出甚有味道照片。

可以睇下 carmenkam 影個d相,佢用既唔係乜野名鏡,只係一般算平價電影鏡,反射鏡 .. 但影出黎效果相當好。

回復 13# SWLaw 的帖子

我估藍藍係問您老人家點解咁固執,仲係堅持死攬住淨玩單反咁齋 ..

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-25 Fri 13:36 發表
我就咁睇 ..

機身同級,價錢較貴個部,只係功能上更方便拍攝,而呢個"方便",好多時候係後制時都可以做到,機身,自己感覺"夠用"就得。

鏡頭就唔同,透視,景深,散景效果,廣寬視角,或者高銳利度 ..
呢d暫 ...
咁ZEISS 支1670值5值8千?
電影感正呀~
轉接環+鏡一般大約幾$到架?
難5難買~?

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-25 Fri 13:39 發表
我估藍藍係問您老人家點解咁固執,仲係堅持死攬住淨玩單反咁齋 ..
其實我想問有咩因素係羅師傅覺得單反好D~?

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-25 Fri 13:39 發表
好簡單因為唔相再買多套機囉
人老喇d嘢唔係話轉就轉,你估仲後後生咩!仲影得幾耐吖!d嘢又帶唔到走!

引用:
原帖由 5204ever 於 2014-4-25 Fri 21:05 發表

其實我想問有咩因素係羅師傅覺得單反好D~?
其實都無話邊個系統好d,我無去比較真係唔識答妳喎!家陣相機日新月異,點追吖!有單反咪用著先囉!乜都無就話花心思去揀下啫..........

哈哈,我又來插嘴,講真年紀漸大的我,日常到處閒溜的時候,我一定用無反甚或DC仔。部DSLR就留返做義工服務或大形event先至用啦,一機幾鏡一燈,真係好吃力! (無論咩場合都係。)
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

回復 16# 5204ever 的帖子

都係得幾塊玻璃,值唔值就好睇妳個人價值觀,相信以妳今日攝影修維,未必感受到 ZEISS 價值 .. 唔好心急。

電影鏡方面,平貴可以相差好遠,由一千幾百到過萬都有,
呢d另類鏡頭,通通都係由幾廿年前16米厘影片拍攝機拆落黎,
全部都係歷史文物,當中有劣品有良品,要有一定古物辯認能力先唔易上當,慎之 ~~

電影鏡一般可以經由二手相機舖或者上網私讓入手。

回復 18# SWLaw 的帖子

乜講到咁灰 .... 起碼都要玩到D25啦 !!!

回復 20# 米曹 的帖子

由其外遊時更明顯發覺體力下降 ..

後生時兩機三鏡,加埋五,六十筒菲林,仲有支鋁腳架,係張家界一樣上高落低,一日走幾個山頭 .... (唔好睇少幾廿筒菲林重量,隨時同一支500大炮有得比)。

家陣 .......  話兩部機跟身,但大部份時間都係拎部無反出黎影(上支18-200殺全場,換鏡都懶),
部單反同大相機袋,就一直係車上訓覺 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-28 Mon 12:14 發表
由其外遊時更明顯發覺體力下降 ..

後生時兩機三鏡,加埋五,六十筒菲林,仲有支鋁腳架,係張家界一樣上高落低,一日走幾個山頭 .... (唔好睇少幾廿筒菲林重量,隨時同一支500大炮有得比)。

家陣 .......  話兩 ...
又講真,我暫時都仲可以攞住兩部單反周圍走,近年去咗影運動,就連328都經常要攞住,可能都慣咗都唔覺有大問題,至多行慢d,唔好咁搏囉!自己知自己事嘛!

都係個句,用咩器材唔係問題,自已覺得開心、合意咪得囉! 相機對我來說是一種工具,要達到我的目的(影咩相)就要用上合適的工具 (相機)。我之所以用多左GX7 (M4/3) 皆因我唔捨得的手動鏡啫同埋少左晒16X20呢的大相,就咁係電腦睇相4/3機同APSC/Full Frame機分別都唔係咁大啫!  話時話部GX7 追加Peaking 功能,手動對焦失敗率減少左好多呢!
題外話 - 最近應該仍在展覽的 - (攝影、禪)相展 , 常霖法師 (俗名葉青霖)展出的作品就全部用一部Canon G16 (prosumer 相機) 影,但係的相無論畫質同畫意就真係好正! 未睇的值得去睇下!

引用:
原帖由 sam 於 2014-4-28 Mon 12:07 發表
乜講到咁灰 .... 起碼都要玩到D25啦 !!!
又唔係話灰,只係睇得通d啫....我都仲好積極架!我近來影相仲多咗添............

引用:
原帖由 米曹 於 2014-4-28 Mon 23:08 發表
都係個句,用咩器材唔係問題,自已覺得開心、合意咪得囉! 相機對我來說是一種工具,要達到我的目的(影咩相)就要用上合適的工具 (相機)。我之所以用多左GX7 (M4/3) 皆因我唔捨得的手動鏡啫同埋少左晒16X20呢的大 ...
無錯相機只係工具,點去影同係咪用心去影,係作者手上,更好相機只係令張相錦上添花已然,最緊要都係適合自己用,要唔要一定upgrade就真係好睇你自己需求喇!

係囉,羅師傅的作品最近頻頻獲獎呢,可以講部相機已經俾佢用到出神入化!

引用:
原帖由 米曹 於 2014-4-28 Mon 23:26 發表
係囉,羅師傅的作品最近頻頻獲獎呢,可以講部相機已經俾佢用到出神入化!
米曹兄,攞獎有時都要靠d運氣嘅,要張相啱晒d評審口味,少d運氣都攞唔到架,技術就真係得4成咋!

上星期剛剛入了呢部二手的;二手價真係平到你唔信,五舊半成交,約是新機機價的三成。上手機主兩月前在百xx買的,可能部機唔合他的心水掛!

48 12
發新話題