發新話題

[Sony] NEX-7 SEL10-18 F4 OSS

NEX-7 SEL10-18 F4 OSS

全部 jpeg直出 冇後制

歡迎cvincent 兄來攝影區給我們分享! 這部機的口碑很好,你拍的samples 也不錯 ,唯覺是顏色較淡,是cmos的典型色水,當然可後制調較。

回復 1# cvincent 的帖子

歡迎過來多貼相交流下啦...........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

多謝 會長 副會長 光臨支持
其實小弟很懶 又唔識執相
又怕d色太鮮會太假 所以只影jpeg 同係部機度set 鮮豔 但飽和同對比都–1
所以其實點set d色會好d?

這支好野黎,又可以加filter。好少廣角可以的。

我都系用sony。

下次帶出來比我試下得唔得
Canon 5D MarkIII
100L2.8
24-70L2.8
70-200L2.8
Extender 2X III
Speedlite 320EX

引用:
原帖由 cvincent 於 2012-12-26 Wed 15:00 發表
多謝 會長 副會長 光臨支持
其實小弟很懶 又唔識執相
又怕d色太鮮會太假 所以只影jpeg 同係部機度set 鮮豔 但飽和同對比都–1
所以其實點set d色會好d?
不如改飽和同對比去零值可能會好點呢。試試無妨。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-12-26 Wed 23:34 發表

不如改飽和同對比去零值可能會好點呢。試試無妨。
好呀 會長 等我試下

Vincent 兄有ultra wide 玩太好了,我諗住平玩,16mm+ecu1 罷了

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-12-29 Sat 12:07 發表
Vincent 兄有ultra wide 玩太好了,我諗住平玩,16mm+ecu1 罷了
Kevin兄 原來你都係拍友來呀? 你係咪都係玩緊NEX呀?

係呀,要揍b唔想拿大機,而nex 個spec 不錯,所以.....
剛昨天買了魚眼及wide angle adaptor 準備旅行用,以唔洗兩千蚊有兩樣野玩,我諗都扺嘅

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-12-30 Sun 12:28 發表
係呀,要揍b唔想拿大機,而nex 個spec 不錯,所以.....
剛昨天買了魚眼及wide angle adaptor 準備旅行用,以唔洗兩千蚊有兩樣野玩,我諗都扺嘅
的確抵玩,我都有考慮過這個組合在我買支SEL1018時 (其實我都已經有 16mm + fisheye adaptor)

我掉番轉,想買支廣角sel1018,但再三考慮後,都係平平地玩玩算了

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2012-12-30 Sun 16:46 發表
我掉番轉,想買支廣角sel1018,但再三考慮後,都係平平地玩玩算了
ching, 一向有云:「有買貴,冇買錯!」
所以都係去返支靚鏡玩下啦

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-12-30 Sun 21:54 發表

ching, 一向有云:「有買貴,冇買錯!」
所以都係去返支靚鏡玩下啦
我都知,不過要草下彈藥先

發新話題