發新話題

劣作數幅

劣作數幅

第一次用傳統單反影~
影得唔太好~多多包涵~

人間多少愛 迎浮生千重變
跟有情人做快樂事 別問是劫是緣

又向前邁進一步了!

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-9-27 Thu 23:48 發表
又向前邁進一步了!
謝謝!但實在拍得不太好!
我在想究竟對焦位係米可以5係中間但都清晰...........

引用:
原帖由 C免 於 2012-9-30 Sun 01:29 發表
謝謝賞圖!

引用:
原帖由 5204ever 於 2012-10-5 Fri 00:15 發表

謝謝!但實在拍得不太好!
我在想究竟對焦位係米可以5係中間但都清晰...........
當然可以啦。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-10-5 Fri 00:38 發表

當然可以啦。
但係我5知點影好,,例如我想隻貓放係右邊,,但係個對焦屏永遠都係俾你FOCUS係中間

引用:
原帖由 5204ever 於 2012-10-6 Sat 22:02 發表

但係我5知點影好,,例如我想隻貓放係右邊,,但係個對焦屏永遠都係俾你FOCUS係中間
請問你的相機對焦屏是裂像對焦還是磨沙對焦的。
你說的情況,應該先對焦後構圖。

回復 8# 放假一條龍 的帖子

好像是裂像對焦...........@@

引用:
原帖由 5204ever 於 2012-10-7 Sun 13:50 發表
好像是裂像對焦...........@@
若是裂像對焦的,就祗好先對了焦,然後再構圖了,若不是影微距之類淺景深的相片,這種拍法沒問題,反則再構圖時焦距己有些微改變了。
若磨沙則不用對焦後再構圖,無論主體在相片那位置都好,也可對焦。

從前不少相機是裂像加磨沙對焦的,你檢查一下你的是不是吧。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2012-10-7 Sun 14:49 發表

若是裂像對焦的,就祗好先對了焦,然後再構圖了,若不是影微距之類淺景深的相片,這種拍法沒問題,反則再構圖時焦距己有些微改變了。
若磨沙則不用對焦後再構圖,無論主體在相片那位置都好,也可對焦。

從前 ...
好的∼謝謝一龍師傅∼

發新話題