發新話題

[Fujifilm FinePix] 靚靚蛇5回家了

靚靚蛇5回家了

4500元,SC:18900+,2手鋪執個D200直度4舊水,主要是直度可以用2A電芯,一舊原厰電怕不夠(如果似D200甘大咬),最慘N記ENEL3E不能用(多謝祖師爺提醒)。

其實3500~3800元都有架,不過7~8万SC,我就真的不敢買咯!貴也好,平也好,都會跟我一輩子咯!

試機還沒有時間真正試過,得閑再説。

其實好感慨,我的第一部單反就是Fujica ST705W,螺絲頭,轉眼近40寒暑,再次擁有富士單反,但是當年少年童,已經變成衰翁了,40年前塵往事又幾番新咯!一輩子庸庸碌碌,一事無成,so touching!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

以後要常向snake師兄、祖師爺、各位師傅、師兄請教了,感恩!

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

恭喜入手銘機一部

回復 1# fl7449 的帖子

恭喜九爺富士入宮..........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 fl7449 於 2012-6-27 Wed 01:59 發表
4500元,SC:18900+,2手鋪執個D200直度4舊水,主要是直度可以用2A電芯,一舊原厰電怕不夠(如果似D200甘大咬),最慘N記ENEL3E不能用(多謝祖師爺提醒)。

其實3500~3800元都有架,不過7~8万SC,我就 ...
部機睇落都好新淨 ... 期待佳作 ....

恭喜 九哥富士入宮! 搞次 CCD 機大串燒, 今個星期六/日 行一轉鯉魚門三家村, 使用 CCD 嘅 DSLR 拍攝及放上來分享, 看看 5S 與 D200, D80, 等等 CCD 色彩大串燒.

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-6-27 Wed 10:18 發表
恭喜 九哥富士入宮! 搞次 CCD 機大串燒, 今個星期六/日 行一轉鯉魚門三家村, 使用 CCD 嘅 DSLR 拍攝及放上來分享, 看看 5S 與 D200, D80, 等等 CCD 色彩大串燒.

提議非常好,不過本周上增城吃荔枝,下周可以嗎?

買多粒廠電都幾金。

引用:
原帖由 老中青 於 2012-6-27 Wed 12:37 發表
買多粒廠電都幾金。
所以買D200直度,可以用AA沖電芯,又OK喔!

用aa沖電,部機顯視仲快冇電(電壓跌得快);其實d電量仲未用曬!但電壓過低,郁唔到部機啫!我部d200、d50都係咁!所以我買多四舊enle3電比呢兩部機用。

引用:
原帖由 老中青 於 2012-6-27 Wed 13:57 發表
用aa沖電,部機顯視仲快冇電(電壓跌得快);其實d電量仲未用曬!但電壓過低,郁唔到部機啫!我部d200、d50都係咁!所以我買多四舊enle3電比呢兩部機用。
最衰enle3e不能用,我都有幾塊。

回復 11# fl7449 的帖子

果D200直倒可以用兩粒enle3e架!
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-6-27 Wed 14:54 發表
係!我知道,但是enle3e一到蛇5的機身就顯示沒有電,不論電放在機身還是直度都係同樣情況,祖師爺一早響佐啦!但是直度用AA電反而OK喔!據説電大約影300+張,現在正測試6粒AA電可以拍幾張。

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-6-27 Wed 14:54 發表
s5要用番富士電,nikon電不能用的。

Hehe....我對 Xpro-1 興趣大的。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 fl7449 於 2012-6-27 Wed 17:49 發表

係!我知道,但是enle3e一到蛇5的機身就顯示沒有電,不論電放在機身還是直度都係同樣情況,祖師爺一早響佐啦!但是直度用AA電反而OK喔!據説電大約影300+張,現在正測試6粒AA電可以拍幾張。

...
有無副廠電可以代替呢??

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-6-27 Wed 23:51 發表

有無副廠電可以代替呢??
現在同班蛇友搞廣州團購電:@RMB125,運費大家share。

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-6-27 Wed 23:09 發表
Hehe....我對 Xpro-1 興趣大的。
祖師爺最喜歡試新野、好野了!

s5若用垂直手吧的話
可以將nikon的電池放入垂直手把內使用
或使用3號電池

所以其實不用再花錢買s5的電池

引用:
原帖由 snake 於 2012-6-28 Thu 18:03 發表
s5若用垂直手吧的話
可以將nikon的電池放入垂直手把內使用
或使用3號電池

所以其實不用再花錢買s5的電池
直度可以用AA電,但是不能用ENEL3E(D200電池),已經試過多次了,也很多人講過這問題,所以才會為電池煩惱!

引用:
原帖由 fl7449 於 2012-6-28 Thu 21:48 發表

直度可以用AA電,但是不能用ENEL3E(D200電池),已經試過多次了,也很多人講過這問題,所以才會為電池煩惱!

昨天在SSP痕煇隔壁間電池專賣店找到5仔代電了,228元1塊,馬上買了兩塊,保用一年,以後不用直度跟身咯,舒服嗮。

發新話題