發新話題

PINHOLE CAMERA DIY

PINHOLE CAMERA DIY

人間多少愛 迎浮生千重變
跟有情人做快樂事 別問是劫是緣

引用:
原帖由 arthur 於 2012-4-29 Sun 22:17 發表

欣賞自己動手的勇氣,
想知影成點~

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-4-29 Sun 22:27 發表
樓主有無想試試DIY?
有呀,,好似幾好玩,,
但冇呢D卡紙~

引用:
原帖由 arthur 於 2012-4-30 Mon 04:03 發表

做針孔玩,不容易吧,
聽講用針孔影,,少則幾秒,,多則1年都有@@

回復 8# arthur 的帖子

http://www.wretch.cc/blog/pipemore7/5276627

這個好像很好玩,,可是好似好複雜~

ARTHUR兄,,這個更正,,好想自己整番一部AR!!!!!可惜一切都太複雜~><''
http://www.wretch.cc/blog/jerry7000/15848530

回復 12# arthur 的帖子

自在好玩!不用想,,只管拍,,志在享受拍攝過程~
管它相片晃不晃動!

引用:
原帖由 arthur 於 2012-5-3 Thu 00:02 發表

學海無涯,
天外有天。
所以都要用心學習~

引用:
原帖由 thomasfw 於 2012-5-3 Thu 00:40 發表

舊年Ah 仔,Sci科交project download做過,有難度,失敗了 !
最後,用鞋盒加牛油纸,睇到"鬆郁蒙"影象,便交功課 !
可以分享一下嗎?

引用:
原帖由 sam 於 2012-5-3 Thu 01:16 發表

想玩針孔攝影唔會複雜,費用只係一個機身鏡頭蓋加一張錫紙,
係相機機身機頭蓋中心位置開一個大約1mm窿,用雙面膠紙將一小塊油黑錫紙貼上機身蓋,位置就係蓋返個1mm窿,
然後係錫紙用小針,開一個針窿仔,咁就係 ...
如果係可換鏡頭DC,,就咁擰開支鏡再擺個鏡頭蓋就OK?@@

引用:
原帖由 arthur 於 2012-5-4 Fri 01:37 發表
繁華起伏,俱是浮光掠影,
何镜何機,俱可笑傲江湖。
影得開心先係重點!

回復 22# sam 的帖子

怕5怕會整到d塵落去個正方形(感應器?!@@)到?@@
同埋係米有d軟d o既膠蓋買到cup落去架?@@

引用:
原帖由 sam 於 2012-5-6 Sun 20:21 發表

去買多一個 body cap (可能要返上sony配返個原廠cap),係呢個 body cap 度做野,
要影針孔時,拆支鏡落黎,將呢個針孔 body cap 拎返落機身,就成為一部針孔相機。

點解要係張錫紙開窿,唔直接係 body cap 塑膠 ...
用黑色MARKER筆油黑OK嗎?@@
個BODY CAP係米幾十蚊就OK架啦?@@
等我搵日去買先~

引用:
原帖由 thomasfw 於 2012-5-9 Wed 01:02 發表

Sorry for the late reply !
大致和Sam兄介紹一樣,把鞋盒內部噴黑,在前面中心開孔,約20mm dia,把廚房用"錫紙"噴黑,貼上此孔,再用針開孔,另一边貼上"牛油紙"(菲林),看到倒轉影像便"交差",老師也收貨 ...
謝謝分享!搵日得閒出去買~HAHA!

引用:
原帖由 sam 於 2012-5-18 Fri 18:07 發表

任何顏料都得,唔反光,唔甩色,夠黑就得 .. 要啞黑,唔好光黑。

買到副廠cap就幾廿蚊搞掂,可以上星際問下,
星際有間專賣sony野,個間應該可能或者有原廠cap賣,
原廠cap,相信要過百 ~~

買時要試下鬆緊 ...
好的,,謝謝SAM師傅詳解~
睇下今個星期有冇時間出去一轉先~

回復 30# sam 的帖子

我仲未搞呀~ 最近係咁番工~
假期又要溫書,,都未有時間搞~
連相都未有時間再影.........
ANYWAY~THX SAM師傅

發新話題