發新話題

[Canon] 佳能5D III暫停發貨 檢查漏光問題

佳能5D III暫停發貨 檢查漏光問題

佳能5D III暫停發貨

5D系列真多事 .. 搞掂飛鏡,又整單漏光 ~~    

引用:
原帖由 sam 於 2012-4-20 Fri 21:59 發表

所以, 我看定 D 才下鎚.

又出事鳥.........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 sam 於 2012-4-20 21:59 發表

5D mark III 出左事!

唔知 D800 會否出事?   

引用:
原帖由 jackson 於 2012-4-20 Fri 23:25 發表

5D mark III 出左事!

唔知 D800 會否出事?    
呵呵  ...  我擔定凳仔等緊,睇下D4同D800邊部跑出先 ~~  

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-4-20 Fri 22:06 發表

所以, 我看定 D 才下鎚.
無事既,d人太緊張,只係影響到全黑環境之下,有幾何係全黑環境影相呀 ....

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-4-20 Fri 23:00 發表
又出事鳥.........
見慣不怪鳥 ...

到肥花一問, 聽說 5DIII 停售至下月(5月)底!
對 Canon 的影響不可謂不嚴重.

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-4-22 Sun 06:19 發表
到肥花一問, 聽說 5DIII 停售至下月(5月)底!
對 Canon 的影響不可謂不嚴重.
相比以前幾單,走焦,死對焦摩打,鬼影,鏡片甩膠,飛鏡 .. 俾人嘈到拆天都唔理,只係賴user唔識用 ..
今次canon反應好快,好正面,做返個對產品負責態度,贏返點掌聲,
面對近年流失既市場,客戶信心,點都起到正面作用,抵讚 !!

好佩服的人,咁都俾佢地找出問題,換轉係我,肯定唔會係黑麻麻的環境去尋找相機的問題。忽然咁想-換轉係日光日白的環境又會唔會有問題咁呢?
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2012-4-22 Sun 17:02 發表
好佩服的人,咁都俾佢地找出問題,換轉係我,肯定唔會係黑麻麻的環境去尋找相機的問題。忽然咁想-換轉係日光日白的環境又會唔會有問題咁呢?
哈 .... 您話呢?

有無人咁無聊,係全黑環境,拎實鏡頭蓋,檔住接目鏡,然後開支電筒去照個顯示屏,咁去試機呢?
呢個只係一個簡單模擬環境方法,百份百可以試出問題,實際梗係唔會有人咁去影相啦。

呢單野係由韓國個邊發現先既,就係日光日白揭發,
實際環境出現影響就係,日光日白,太陽直射機頂,而鏡頭係指向陰暗日照唔到位置拍攝,
只要頂光比進入鏡頭光度為強,測光就會受頂光(經機頂顯示屏所進入光線)影響誤測,
即係向暗位拍攝,而由上方打入光線,就會影嚮到測光 ...
呢個情況,發生頻率有幾高?唔通叫user唔好係大白天太陽底影相?或者影相時熄左頭頂所有燈?

事件嚴唔嚴重,睇下廠方反應就略知一二,自己喊定唔出貨,都係第一次,
如果真係少意思野,以canon性格  .. 呵呵 ..等5D4吧 .. 幾年後或者會諗下同您fix .. !!

剛剛跟團去台山卅新會影相,其中兩名相熟的團友都買了5D III,下次見面問下佢地實際的情況係點!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2012-4-22 Sun 23:26 發表
剛剛跟團去台山卅新會影相,其中兩名相熟的團友都買了5D III,下次見面問下佢地實際的情況係點!
應該唔覺,睇返佢地測試,頂多都係under左一級,
影暗位或者長時間曝光差一級,除非刻意記錄低作比較,基本上係分別唔大 .....
依我使用習慣,仲唔會當係一會事,因為通常都將部機set死-1/3ev,under多少少,對我黎講係正常 !!!

話須如此,但係呢條刺,始終都係吉住吉住,幾皮野唔係執返黎 ..

發新話題