35 12
發新話題

[其它] 為 D800 準備

為 D800 準備

純粹吹水,不喜勿回
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

33.6 MP 一張RAW幾多 MB???
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

75mb....

咁差大架...........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

啱啦, 暫借一隻俾我味得囉

都有需要準備一下!

HDD 零售價回落, 上星期行開旺電: 1TB $500, 1.5TB $7-800, 2TB $900-1000, 3TB $1350-1450.

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-14 09:15 發表
HDD 零售價回落, 上星期行開旺電: 1TB $500, 1.5TB $7-800, 2TB $900-1000, 3TB $1350-1450.
目前來講呢個價錢都算合理o番!

個人意見!

引用:
原帖由 jackson 於 2012-3-14 Wed 11:51 發表

目前來講呢個價錢都算合理o番!

個人意見!
買喇! 買喇! 生命短暫, 想玩又合理的玩, 就來玩吧!

我正在考慮(考慮了很久)... i7 2600 3.4G + 120G 2.5" SATA3 SSD + 3TB HDD + 1.5TB x2 (已有)... 主要上網 + 搞相!

咁多硬碟行raid , 自建server都得啦!raw 算得咩呢。
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2012-3-15 Thu 19:13 發表
咁多硬碟行raid , 自建server都得啦!raw 算得咩呢。
家用無需server, 建server 是從工作間帶回家的情意結,不是嗎?
玩數碼影像,monitor 夠大面積,顏色夠準確,CPU夠快夠穩定,RAM 夠多,HDD 容量夠大... 就足夠玩。

為 D800 準備

弓起祖師爺 4月有 D800 用

我都好想有

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-16 Fri 14:07 發表

家用無需server, 建server 是從工作間帶回家的情意結,不是嗎?
玩數碼影像,monitor 夠大面積,顏色夠準確,CPU夠快夠穩定,RAM 夠多,HDD 容量夠大... 就足夠玩。
建 server 係等 harddisk  fail proof, 唔使死一個 harddisk 死file, 亦集中資源唔使要用 3個 hd 做 backup...

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-16 Fri 17:48 發表

建 server 係等 harddisk  fail proof, 唔使死一個 harddisk 死file, 亦集中資源唔使要用 3個 hd 做 backup...
據理解, 一隻 server HDD 價格起碼等於兩隻民用 HDD 的價格.
所以, 家居server 只留給是有工作間情意結人士用架!
退左休, 或者在職人士唔好在家建 server.
要 backup 就 backup 好了, 不是需要建 server 的理由.

Anthony兄幾時會入D800?...我仲諗緊D4定D800好

引用:
原帖由 madox 於 2012-3-22 10:01 發表

Anthony兄幾時會入D800?...我仲諗緊D4定D800好
我都係諗緊!

但係 D4 和 D800 價錢相差都幾遠o番!

難以取舍!

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-16 Fri 18:59 發表

據理解, 一隻 server HDD 價格起碼等於兩隻民用 HDD 的價格.
要 backup 就 backup 好了, 不是需要建 s ...
你呢個 concept 係有小小 outdated. 而家的 server HD 只是普通 HD, 但是行 RAID 5, let say  用 4 隻 2T 的 HD 有, total 75% 總容量即 6T ,其中一隻死了,可以換過一隻,個 RAID 會自動 rebuilt, 和退休,在職豪無關系,因為你做 backup, 就會有 data redundance, 1G 會變 3G, 用在 RAID, 1G 只會變 1.25 G. 如果影左幾年相,加埋 Movie, music, 隨時有 6-7T data, 咁就造個 NAS。現在 NAS 便宜得很,我等緊團購。一個 4 bay 連 AMD E350 PC NAS 才 2400, 不過的 HD 就甘的。

引用:
原帖由 madox 於 2012-3-22 Thu 10:01 發表

已訂 800E, 除非打雀,不然計 CP 一定 D800.利益伸報:我有 D3S...

引用:
原帖由 dd845 於 2012-3-16 Fri 16:15 發表
為 D800 準備

弓起祖師爺 4月有 D800 用

我都好想有
邊個可以阻止 DD 入貨?

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-16 Fri 18:59 發表
要 backup 就 backup 好了, 不是需要建 s ...
引用:
原帖由 amhlee 發表...
你呢個 concept 係有小小 outdated. 而家的 server HD 只是普通 HD, 但是行 RAID 5, let say  用 4 隻 2T 的 HD 有, total 75% 總容量即 6T ,其中一隻死了,可以換過一隻,個 RAID 會自動 rebuilt, 和退休,在職豪無關系,因為你做 backup, 就會有 data redundance, 1G 會變 3G, 用在 RAID, 1G 只會變 1.25 G. 如果影左幾年相,加埋 Movie, music, 隨時有 6-7T data, 咁就造個 NAS。現在 NAS 便宜得很,我等緊團購。一個 4 bay 連 AMD E350 PC NAS 才 2400, 不過的 HD 就甘的。
現時家用上網頻寬很利害, BB1000M 光纖入屋都祗是200蚊一個月, 順便架部NAS真係好方便, 除了可建立網站外, 又可以建 FTP STATION, 好用過雲端儲存, 若和一班老友經網上分享檔案的話, 更是方便之極, 抄幾G檔案, 沖個涼既時間就搞掂.  最近更有不少人用NAS作音源, 效果直迫MAC機. 但價錢就平宜到不得了.

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-22 Thu 13:13 發表

你呢個 concept 係有小小 outdated. 而家的 server HD 只是普通 HD, 但是行 RAID 5, let say  用 4 隻 2T 的 HD 有, total 75% 總容量即 6T ,其中一隻死了,可以換過一隻,個 RAID 會自動 rebuilt, 和退休,在職 ...
版大團購NAS論預我一部

個 NAS 是咁樣

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-22 Thu 22:48 發表

個 NAS 是咁樣
個樣好靚仔!   ,肯定呢部機長開時堶捧|好熱,唔知把風扇嘈唔嘈啫

後面係靜音風扇

謝謝祖師爺 update 這個電腦門外漢小弟!

NAS = network attached storage

有興趣的其他讀者可參考:
http://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage

我都有呢隻NAS
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-22 Thu 13:15 發表

已訂 800E, 除非打雀,不然計 CP 一定 D800.利益伸報:我有 D3S...
我都有D3.........00
諗住上FF,好少打雀,影小朋友多...好多時要ISO 800以上

引用:
原帖由 madox 於 2012-3-24 Sat 00:32 發表
我都有呢隻NAS
依!你呢隻同祖師爺果隻好唔同喎,你隻係咪有埋無線router架?

個箱一樣,但是個 PC 板唔同。4 Bay 的嗎?裝甚麼 OS...

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-3-24 Sat 07:29 發表
個箱一樣,但是個 PC 板唔同。4 Bay 的嗎?裝甚麼 OS...
係4Bay箱,起其他forum團購的
放左5隻HD起裡面,不過無用RAID,因為edit相部desktop有RAID,呢部係backup machine
用緊Zotac H67-ITX + Pentium G840
OS係Windows home server 2011 (純粹試吓,無特別原因 ),個人覺得一般
都有諗過用Linux,因為之前隻NAS係用Debian,不過懶,install左個WHS 2011就無試其他

35 12
發新話題