發新話題

[Canon] 5D Mark III 試玩

5D Mark III 試玩

今午, 應 Canon Club 的邀請去試玩 5D Mark III.

比較有趣的新功能包括:

多次曝光 (multiple exposure)
高感光動態 (HDR)
61 點自動對焦
輕巧優美快門

十分吸引!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-9 21:21 發表
今午, 應 Canon Club 的邀請去試玩 5D Mark III.

比較有趣的新功能包括:

高感光動態 (HDR)
61 點自動對焦
輕巧優美快門

十分吸引!

五毒散

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-9 Fri 21:21 發表

比較有趣的新功能包括:

高感光動態 (HDR)
61 點自動對焦
輕巧優美快門

十分吸引!
呢項真係突破 ... 總算順應下民意 !!  

引用:
原帖由 sam 於 2012-3-10 Sat 01:09 發表

同意.......
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-3-9 Fri 21:21 發表

比較有趣的新功能包括:

高感光動態 (HDR)
61 點自動對焦
輕巧優美快門

十分吸引!
引用:
原帖由 sam 於 2012-3-10 Sat 01:09 發表

多重曝光,已經是很舊的功能啦,點解現時才有?

5D Mark III 的 "多重曝光" 比 Nikon D200 的有更好用, 更方便的設計.

HDR 也不是新, DC 仔好早已經有, Sony NEX-5N 去年八/九月推出也有 HDR! 但 5DIII 的HDR 比5N 的HDR 有更好用, 更為方便的地方.

就是不新的概念, 利用舊概念發揮新意思 - 是 "product innovation" 的一種!  現代日本電子產品大多走這條發展路徑.

到是那句: 遲到好過無到!

咁只係叫人有我有,邊有innovation....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

小弟四修, 不會偏袒. D800 與 5DIII 都應有自己的好處. 5DIII 試玩過, D800仍未有機會.

比別人進步就是 product innovation 的結果.
只有自己有, 別人完全無就是 invention.

我有朋友買佐...
Setting 方面該方便佐
但要習慣先得

睇相Preview 要按放大鏡制同個轉盤lock
開始發覺佢定位係高佐

BTW...對我無毒

引用:
原帖由 DreamLionHeart 於 2012-3-26 Mon 09:33 發表
我有朋友買佐...
Setting 方面該方便佐
但要習慣先得

睇相Preview 要按放大鏡制同個轉盤lock
開始發覺佢定位係高佐

BTW...對我無毒
哈 .. 唔使換喎,睇下呢編測試,原來最靚仲係無敵免,跟住先係無得生,d伯伯第尾 ..
果然科技係退步既,呢d所謂測試,真係得啖笑 !!!  

信佢一成都死......
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

完全唔知佢地試咩 =.="

$二萬多的齋body,對已退休的我可算超重負擔,只好望機興嘆!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2012-3-28 Wed 18:09 發表
$二萬多的齋body,對已退休的我可算超重負擔,只好望機興嘆!
Body $27,480 真的不便宜.

發新話題