發新話題

[Canon] Canon PowerShot G1 X

Canon PowerShot G1 X

1.5 吋 CMOS 的 PowerShot G1 X

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6151
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2012-1-10 Tue 10:35 發表
1.5 吋 CMOS 的 PowerShot G1 X

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6151
放錯版區了,呢部機係唔可以換鏡頭的。

訂價 $799 打個折都要5k尾,
比M4/3大小小,又細過APS-C小小,固定鏡頭,G12換心臟版,真有意思 !!

如果換得鏡頭就爭好多。

去年Canon曾放風2012年會推出趣味性產品;若然指呢部G1X,那麼好像有點言過其實!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 sam 於 2012-1-10 Tue 10:51 發表
訂價 $799 打個折都要5k尾,
比M4/3大小小,又細過APS-C小小,固定鏡頭,G12換心臟版,真有意思 !!
相比之下, 索尼 NEX-3C 相機更有吸引力...
又是細部, 又是 APS-C 大 sensor, 更可以換鏡頭, 更更只是5K 有找!

G1X 個定位有問題, 4K 樓下, 好似G12咁個價就有吸引.

引用:
原帖由 sam 於 2012-1-10 Tue 10:48 發表

放錯版區了,呢部機係唔可以換鏡頭的。
sorry, 搬番入嚟 DC.DV 版先.....
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 rcwy 於 2012-1-10 Tue 20:25 發表

相比之下, 索尼 NEX-3C 相機更有吸引力...
又是細部, 又是 APS-C 大 sensor, 更可以換鏡頭, 更更只是5K 有找!

G1X 個定位有問題, 4K 樓下, 好似G12咁個價就有吸引.
錯錯錯 !!! 唔可以同甩鏡機比較,唔公平喎 ...
G1x市場對手係 Leica X1 同 Fujifilm X100, 高高級DC機系列。
G1x比呢兩個對手強在 .. sensor 比較細,遠攝有著數,價錢未過萬,抵玩 !!

引用:
原帖由 米曹 於 2012-1-10 Tue 11:51 發表
去年Canon曾放風2012年會推出趣味性產品;若然指呢部G1X,那麼好像有點言過其實!
我覺得呢部機好有趣味性喎 ..
仲有邊間廠夠膽不斷炒冷飯而又可以大賣呀 ..

回復 9# sam 的帖子

哈,你又有道理!

已經有朋友問我可否攞到discount?但這人情牌可不易打呢!

發新話題