發新話題

用緊廠機 (Lenovo) Pentium Dual Core, 上 i5/i7 街機是時候嗎?

用緊廠機 (Lenovo) Pentium Dual Core, 上 i5/i7 街機是時候嗎?

如題.
一方面想加大 Harddisk,
一方面想加多 RAM.

有什麼 spec. 可推薦?

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-10-18 Tue 20:01 發表
如題.
一方面想加大 Harddisk,
一方面想加多 RAM.

有什麼 spec. 可推薦?
Pentium Dual Core !!!! 早應該俾人退休啦 !!!

想要全套新機定up HDD同ram再玩多兩年,等16核普及 ...

我最近都轉咗用Mac Mini 行 core i7, 1/2 TB  HDD, 8GB DDR3 + 1TB HDD back up (My book)。部core dual PC/Window Vista/4GB ram/320GB HDD等緊人收飬!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 sam 於 2011-10-19 Wed 00:31 發表

Pentium Dual Core !!!! 早應該俾人退休啦 !!!

想要全套新機定up HDD同ram再玩多兩年,等16核普及 ...
火牛唔多夠力, 加唔到hdd. 舊款 ram 又貴又加得少. 算了吧. 還是換機吧.

i5 平 i7 無幾多...

一定係 Mac.....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-10-20 Thu 22:07 發表

火牛唔多夠力, 加唔到hdd. 舊款 ram 又貴又加得少. 算了吧. 還是換機吧.

i5 平 i7 無幾多...
i5,i7都分好多級,可以相差幾倍價錢,
兩個大項選擇,
1,不計金錢,只求高效,齋機預$一萬吧(顯卡只可搭2k左右中檔貨色)。
2,夠行PS執相就得,睇下5,6k左右既廠機,執相AMD唔好諗。

謝謝意見... 看來 5,6K 算了吧.

有朋介紹這個 i7 spec. 佢話如果唔打機可以 downgrade 張 display 落 Geforce GT520/2GB 省 $900.
HDD 貴, 好在上次死 "死雞" 時換了隻全新, 共有兩隻 1.5TB "死雞", 可以放落 i7 頂住先.

有無人對個 i7 spec 提議有意見?

主機板最好是出名的如華碩....
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-11-9 Wed 21:53 發表
有朋介紹這個 i7 spec. 佢話如果唔打機可以 downgrade 張 display 落 Geforce GT520/2GB 省 $900.
HDD 貴, 好在上次死 "死雞" 時換了隻全新, 共有兩隻 1.5TB "死雞", 可以放落 i7 頂住先.

有無人對個 i7 spec 提 ...
呢個價錢,正正經經買部廠機好過,話哂有保養,廠機呢個價都出到部i7了。

除非對硬件有認識(係最新產品),唔係好多時係同人清緊舊貨,由其呢類現成砌機用既料。

引用:
原帖由 sam 於 2011-11-10 Thu 00:14 發表

呢個價錢,正正經經買部廠機好過,話哂有保養,廠機呢個價都出到部i7了。

除非對硬件有認識(係最新產品),唔係好多時係同人清緊舊貨,由其呢類現成砌機用既料。
廠機不可任意選高階 MB, 不可任意加兩隻 1.5TG HDD, 不可任意加 RAM, 不可任意加大 power supply... 這是不考慮廠機 i7 的原因.

今日黃金商場行了一個圈... i7 併合機價如下:

i7 2600 (3.4GHz 8M L3 LGA1155Box)
MSI Z68A-G45 大板
DDR 1333 RAM 4G x2
GT 520/2G display
DVD RW 24x speed
A-Data SATA3 SSD 120G
ATX case
AC Bel 470W ATX power supply
5 Year Labour warranty (materials warranty depends on HK local agents, ranging from 1 to 5 years)
No extra assembly cost for 2 additional HDD.
Total: $6,100.

Looks quite promising?

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-11-9 Wed 23:18 發表
主機板最好是出名的如華碩....
以質量計, MSI 與 Ansus 可以比較嗎?

近年的 Ansus 似是不如十年前你我搞機/超頻時的 華碩 M/B, 是嗎?

昨日行高登比較了幾隻牌子最新出的 23" LCD Monitor (Samsung, DEL, Asus).
與電腦市場脫節了幾年, 從 sales 口中補習, 知道了LCD Mon 的分類 ( VA > P-IPS/IPS > TN ), 表現比較, 價格分類等等... (十分感謝那位 sales)

最後買了隻 Asus 華碩 IPS 23" (VS239H).  High contrast 50,000,000 : 1, Full HD 1080, 執相用性價比高... 只一千多元.

使用中... 感覺良好!

貴板買Asus同Gigabyte, Asus高階板仲好好, 但低階就唔好攪喇
平板買Asrock
MSI價錢平, 但上年中過2次招, 以後唔會買(1塊撞ram,1塊撞sound card)
cpu用xeon e3-1230抵d (慢0.2g但平4百幾)
ssd用Intel好d (咁多牌子保養最好)
如果唔格價, 黃金好多時都貴過旺電

引用:
原帖由 tyee 於 2011-11-11 Fri 11:01 發表
貴板買Asus同Gigabyte, Asus高階板仲好好, 但低階就唔好攪喇
平板買Asrock
MSI價錢平, 但上年中過2次招, 以後唔會買(1塊撞ram,1塊撞sound card)
cpu用xeon e3-1230抵d (慢0.2g但平4百幾)
ssd用Intel好d (咁多牌子 ...
明白! 謝謝你的金石良言. 會考慮, 考慮.

昨天幫老闆買料!
ASUS P8Z68-M/PRO          $1091
INTEL I7-2600K 3.4G          $2469
4GX2 D3-1600 V2 A-DATA   $460
SEAGATE 500G SATA3        $680
PIONEER 219                        $155
ATX FOXCONN TXM754BK   $320
CORSAIR CX-500W V2          $335
Total:                                    $5510

回復 16# sc_chan 的帖子

無顯卡?

回復 13# rcwy 的帖子

"Asus 華碩 IPS 23" (VS239H).  High contrast 50,000,000 : 1, Full HD 1080, 執相用性價比高... 只一千多元."

我都好有興趣出隻好 monitor 執相喎! 效果如何呀.....???
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-11-17 Thu 18:15 發表
"Asus 華碩 IPS 23" (VS239H).  High contrast 50,000,000 : 1, Full HD 1080, 執相用性價比高... 只一千多元."

我都好有興趣出隻好 monitor 執相喎! 效果如何呀.....???
IPS芒我都好有興趣,呢隻芒初出時我係黃金即場比較過,
泊埋側邊幾個芒比較,明顯偏暗,我問可唔可以較光d,哥仔話已經較盡 .. 肉眼睇起碼差左一級ev  ~~    

呢個可能係第一批貨問題,家陣應該改善左啦 ..

回復 17# sam 的帖子

用 GPU on board display 先。

引用:
原帖由 sc_chan 於 2011-11-17 Thu 16:14 發表
昨天幫老闆買料!
ASUS P8Z68-M/PRO          $1091
INTEL I7-2600K 3.4G          $2469
4GX2 D3-1600 V2 A-DATA   $460
SEAGATE 500G SATA3        $680
PIONEER 219                        $155
ATX FOXCO ...
無 SSD 128G?

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-11-17 Thu 18:15 發表

好呀! 好滿意呀. 夠光.
據 sales 話, IPS 顏色準確!

發新話題