發新話題

幻燈片燈箱

幻燈片燈箱

幻燈片燈箱 - 那時人手一個的日本仔 4 x 5 " ,唔知現在還有無得買?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-8-30 Tue 13:21 發表
幻燈片燈箱 - 那時人手一個的日本仔 4 x 5 " ,唔知現在還有無得買?
不用再買啦,用你部 ipad 就得

唔夠光,色溫亦唔準................

有冇硬件卅軟件 Cal 芒?
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-8-30 Tue 13:21 發表
HAKUBA 5700,成成好似仲有買緊喎 ~~

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-8-30 Tue 13:55 發表
唔夠光,色溫亦唔準................
應該是不夠光度。至於色溫,以前都難找到色溫準的,祗靠眼精習慣了色溫來看。

有一個構想:
可能去一些專做招牌的舖頭做一塊led還易,因為很多發光招牌都用了led做底光,光度看來也不弱。返深圳做就更平宜。

如何做到的光平均就考工夫!

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-9-6 Tue 12:57 發表
如何做到的光平均就考工夫!
那是整塊的光度都平圴的,就如led顯示屏的光一般。

引用:
最近在家找到個舊的,內媮椓有電芯,但漏了漿令接點絕了緣,面板也有些污漬,但經清理後又重光了,可惜現今已沒用途!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-10-8 Sat 13:31 發表

最近在家找到個舊的,內媮椓有電芯,但漏了漿令接點絕了緣,面板也有些污漬,但經清理後又重光了,可惜現今已沒用途!
龍會長點解話佢已沒用途呢?唔通你而家已經唔拍菲林片?呢個燈箱仔應該曾經令你有過非常開心的回憶!
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-10-8 Sat 19:28 發表

龍會長點解話佢已沒用途呢?唔通你而家已經唔拍菲林片?呢個燈箱仔應該曾經令你有過非常開心的回憶!
以前真的是隨身擕帶的,現時已收起多年了。應該是越來越少機會用它了。

我部好新,但老婆下令要填海......

HAKUBA 5700, I still using it!!

引用:
原帖由 edison133 於 2012-6-26 Tue 08:53 發表
HAKUBA 5700, I still using it!!
歡迎 edison133!  相信閣下仍拍菲林,是嗎?

發新話題