發新話題

[Canon] Canon 變焦魚眼開箱

Canon 變焦魚眼開箱

多謝一位Canon CPSC 會員,第一手幫我入咗呢枝鏡,仲要係友情價,真係唔話得! 但係黎緊呢四五日要做義工,唔知邊日先可以試鏡?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2011-8-1 Mon 19:26 發表
多謝一位Canon CPSC 會員,第一手幫我入咗呢枝鏡,仲要係友情價,真係唔話得! 但係黎緊呢四五日要做義工,唔知邊日先可以試鏡?
遮光罩要拆 ~~

恭喜又有新玩具!

等著想看看效果如何

回復 2# sam 的帖子

8mm 焦距時是要拆遮光罩。

回復 3# 放假一條龍 的帖子

即管睇下星期六約唔約到friends去影夜景試鏡。

巧乜廚 ??
快樂願與大家同享, share the joy with you

回復 6# Mobilio_2004 的帖子

$10,1xx。 (街價聽講係$10,800)

回復 4# 米曹 的帖子

睇過d測試,14mm仲有影到個遮光罩,15mm開始先掂.

回復 8# sam 的帖子

咁都得?

引用:
原帖由 sam 於 2011-8-4 Thu 23:15 發表
睇過d測試,14mm仲有影到個遮光罩,15mm開始先掂.
咁個遮光罩有乜用呀?

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-8-6 Sat 16:54 發表
咁都得?
車 ~~ 咁設計個遮光罩係拆得甩,就梗係有原因架啦 ~~

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-8-6 Sat 16:57 發表

咁個遮光罩有乜用呀?
名符其實,遮光囉,証實效果良好喎 ~~  
用係FF機,淨係最長焦15mm呢個位置無黑角,一郁少少轉落14mm就黑角見面,13mm基本成個黑框見哂。

回復 12# sam 的帖子

SAM師傅 :
從觀景器實質觀看,於14mm拍攝時是不受遮光罩影響,亦即影唔到/看不到遮光罩。13mm時可見黑角,12mm時會影到遮光罩。說明書說明在這些範圍以外請除去遮光罩:  - (全片幅) 只在長焦端。 (APSH) 長焦端至H 標記。( APSC) 長焦端至C標記!
鏡頭上有變焦限制器(Limit 製) 如將鏡頭用於APSH,APSC相機請開啟此Limit 製,使焦距限於10mm 至15mm。
(溫馨提示 - 於任何焦段小心影到自己的手指! )

回復 10# 放假一條龍 的帖子

說明書提出-遮光罩可阻擋不必要的光線進入鏡頭,可以遮擋雨/雪/灰塵進入鏡頭。
個人認為由於前組鏡片成弧形突出鏡頭外(魚眼鏡的特性),用遮光罩可減少鏡片受到碰撞!

引用:
原帖由 米曹 於 2011-8-6 Sat 22:49 發表
SAM師傅 :
從觀景器實質觀看,於14mm拍攝時是不受遮光罩影響,亦即影唔到/看不到遮光罩。13mm時可見黑角,12mm時會影到遮光罩。說明書說明在這些範圍以外請除去遮光罩:  - (全片幅) 只在長焦端。 (APSH) 長焦端至H  ...
原來係咁,明白了 ~~  

其實支鏡可唔可以加多一級卡位將個遮光罩收後一些,又或者遮光罩有活動開合彈簧之類?

引用:
原帖由 JSF@5.c 於 2011-8-7 Sun 08:40 發表
其實支鏡可唔可以加多一級卡位將個遮光罩收後一些,又或者遮光罩有活動開合彈簧之類?
相信係成本問題,做大d直徑,成象圈加大,支鏡粗左,遮光罩亦成比例加闊,
雖然係浪費左d,但係用哂玻璃中心最靚部份,連紫邊問題都好好多,但價錢就一定貴好多了。

遮光遮遮光,圖麗魚用係FF機一樣係咁,新版本圖麗魚都係改做可拆除式遮觀罩。

SAM兄的解說比我的清晰得多了,謝謝!

回復 1# 米曹 的帖子

米曹兄,

用了成個月有什麼見解呀? 多不多用? 值不值得買支玩?

各位大大中秋節快樂!!!!!
9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

回復 19# rcwy 的帖子

師兄,個人對呢枝鏡的感受是作為創意的工具-真的不錯! 是否值得購入,好睇你通常影的乜野相,如果多數影家庭生活照,人像等,我會覺得可以不考慮。但是如果你喜歡影一的創意照片,咁就非常值得啦! (用來在閙市影夜景相當不俗呢。)

試貼兩張拍於親友的婚禮的照片與大家分享呢枝變焦"魚鬆"的表現。詳細的試拍照待小弟本月下旬在新加坡回來再與大家分享。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 米曹 於 2011-9-12 Mon 12:09 發表
師兄,個人對呢枝鏡的感受是作為創意的工具-真的不錯! 是否值得購入,好睇你通常影的乜野相,如果多數影家庭生活照,人像等,我會覺得可以不考慮。但是如果你喜歡影一的創意照片,咁就非常值得啦! (用來在閙市影 ...
知道! 明白.

引用:
原帖由 米曹 於 2011-9-12 Mon 12:15 發表
試貼兩張拍於親友的婚禮的照片與大家分享呢枝變焦"魚鬆"的表現。詳細的試拍照待小弟本月下旬在新加坡回來再與大家分享。
第二張連自己對腳都入埋鏡 ~~

發新話題