發新話題

笑中有淚,,,,,,

笑中有淚,,,,,,

轉載...........................................
這就是現今的香港政府.......

我 : 我要買樓 !
政府: 「新一代太急進買樓,不應以買樓為人生目標」
我: 我要公屋 !
政府 : 「有能力的大學生或年輕人不應霸佔公屋或以申請公屋為人生目標」
...我: 我要居屋 !
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯政府 : 「居屋的歷史任務已經完成」
我: 我要夾屋 !
政府 : 「夾屋破壞房地產市場供求」

我: 我要打份好工 !
政府 : 「年青人不要心頭太高, 要捱得苦, 累積經驗最重要」
我: 我要創業 !
政府: 「年青人不要好高騖遠, 要腳踏實地」
我: 咁我做小販算
政府: 「香港市容整潔很重要, 不準做小販」
我: 咁我去掃街囉 ...
政府: 「年青人不求上進, 毫無理想」

我:..........................
我: 我去死算啦咁!!!!!
政府:「骨灰龕位 供不應求」
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

引用:
原帖由 eddie24 於 2011-7-28 Thu 15:43 發表
轉載...........................................
這就是現今的香港政府.......

我 : 我要買樓 !
政府: 「新一代太急進買樓,不應以買樓為人生目標」
我: 我要公屋 !
政府 : 「有能力的大學生或年輕人不 ...
仲有結尾喎  ~~
我 : 咁我唔死,您去死啦。
政府 :「未得,明年7月1日後先可以死 !!」

回復 1# eddie24 的帖子

不只是笑中有淚....係都 無謂..........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-28 Thu 16:43 發表

仲有結尾喎  ~~
我 : 咁我唔死,您去死啦。
政府 :「未得,明年7月1日後先可以死 !!」
係死都行遠 d ,去福州先好死。仲可以上到頭條。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 arthur 於 2011-7-28 Thu 17:16 發表

唐三藏問售票小姐:
「請問去西天應該搭邊班列車?」
售票小姐望都無望就將一張去溫州動車車票交到唐僧手 ....

引用:
原帖由 arthur 於 2011-7-28 Thu 17:16 發表

一係可以引申到邊個有仇,就送佢幾張高鐵車飛,實有一次中 !!!

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-28 Thu 17:43 發表

一係可以引申到邊個有仇,就送佢幾張高鐵車飛,實有一次中 !!!
呵呵,咁有無人送俾你?

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-28 Thu 17:43 發表

噓...................高鐡成本咁貴...用高鐡送人民上天堂,,,算唔話得啦,,,,,,,
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

引用:
原帖由 arthur 於 2011-7-28 Thu 19:48 發表

呵呵,咁有無人送俾你?
咁您一定多過我 ...  

引用:
原帖由 eddie24 於 2011-7-28 Thu 21:46 發表

噓...................高鐡成本咁貴...用高鐡送人民上天堂,,,算唔話得啦,,,,,,,
愛民如子嘛。

記者到福州採訪時遇到一位在現場幫忙清理的大媽,
記者問她:“您對這次7.23動車事故有什麽看法?”
大媽一臉正義:“問責制嘛,誰坐誰負責,這次沒問坐動車的老百姓賠償動車就不錯了!”
記者又問一位大媽:您認為中國鐵道部和中國紅十字有什麼區別?
大媽答:一個要命,一個要錢;
記者:那他們的共同點呢?答:都不要臉

相比黑心產品、化工食物、豆腐工程,高鐵真碎料
袓國衣食住行都出事全因為行政權同執法權不分
當權力面子同金錢定位高於人民基本權利,叫和諧只是口號。

引用:
原帖由 JSF@5.c 於 2011-7-30 Sat 07:07 發表
相比黑心產品、化工食物、豆腐工程,高鐵真碎料
袓國衣食住行都出事全因為行政權同執法權不分
當權力面子同金錢定位高於人民基本權利,叫和諧只是口號。
和諧都有幽默一面,不過係黑色的....偉大國產動車就係叫和諧號 ~~

發新話題