發新話題

意外魯莽救援

意外魯莽救援

一邊報導有人失蹤,即是可能有人困在車卡內,但救援單位竟把掛在橋上的車卡推倒到橋下!    簡直是離晒大譜,莽顧人命之所為!

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-7-24 Sun 23:50 發表
一邊報導有人失蹤,即是可能有人困在車卡內,但救援單位竟把掛在橋上的車卡推倒到橋下!    簡直是離晒大譜,莽顧人命之所為!
殊 !!! 保護國家機密手冊指引第23條 .... 滅口 ~~  

所以我即時把兩個關鍵字刪去, 免得超級電腦查到

有一點我都莫明其妙,
有傳話前車停低只係幾分鐘,後車就撞左上黎 ..

行車速度咁快,兩車之間距離點會只係相差幾分鐘咁少?
無機制控制前面有幾遠空間先可以繼續行車,有障礙就要停車 ...
若果呢個行車距離時間表係正常,出事只係遲早既事 ....

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-25 Mon 01:14 發表
有一點我都莫明其妙,
有傳話前車停低只係幾分鐘,後車就撞左上黎 ..

行車速度咁快,兩車之間距離點會只係相差幾分鐘咁少?
無機制控制前面有幾遠空間先可以繼續行車,有障礙就要停車 ...
若果呢個行車距離時間 ...
以現今的科技看,為何前車停下了,後車竟會不知!這是甚麼安全系統?  這麼高速的行車系統,沒可能純是靠架駛員的視力來操控,越想就越覺可怕!

將來香港的高鐡用佢地D系統架喎,,,,,,咁揾鬼搭啦....
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

引用:
原帖由 eddie24 於 2011-7-25 Mon 01:43 發表
將來香港的高鐡用佢地D系統架喎,,,,,,咁揾鬼搭啦....
鐵道部新聞發言人王勇平:近年來,我國鐵路現代化建設特別是高速鐵路發展取得很大成就,在國際上產生了非常大的影響,國際地位明顯提升,我國鐵路與不少國家簽訂了雙邊合作文件。鐵道部成立了中美、中加、中俄、中巴、中南、中老、中泰、中柬、中緬、中伊、中土、中委、中吉烏、中波、中印等16個境外合作項目協調組,組織國內有關企業開拓境外鐵路工程承包和裝備出口市場,鐵路"走出去"開局很好。

哈哈,咁高調,真係揾鬼搭。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

回復 7# arthur 的帖子

呵呵 ~~ 我敢寫包單,16個合作地區,其中起碼有13個係唔會知道今次事件,
車照搭,錢照賺 ....

回復 8# sam 的帖子

中國人一般做法,你唔要大把人要.........吹咩.....
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

件事完左啦!鐵路部有人下台,黑盒揾返去自己搞,追尾個司機可能死埋,個車頭又埋左係泥入便,苦主應該會收到掩口費(應該叫賠償至啱)!一切正常行返車,個Software無問題!

我都係唔識用相機

咁既 ~~
個三位下台,係因為佢地屬上海鐵路部,屬於江系的人 ..

追尾司機已經壯烈殉國,雖然按班車時間表,佢當時可能係超速行車,
但佢係最後一刻仍然設法緊急剎車,試圖拯救國民,會追封為烈士。

至亦即場即時埋葬撞毀車廂嘛 ~~
須知道 .. 出事動車係國內仿照日本子彈火車制造,
為免引起日本方面尷尬,呢項速戰速決手段係正確的。

仲有仲有,唔好搞錯 ~~

國情唔同,大家理解都有唔同 ..
高鐵 = 高危鐵路。
動鐵 = 動力中止鐵路。

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-25 Mon 18:35 發表

高鐵 = 高危鐵路。
高見 認同
海闊天空

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-25 Mon 18:35 發表

高鐵 = 高危鐵路。
sam 兄又打錯字了,
動鐵 = 動力無法中止鐵路。祇有等天收。

假如這是真的 .....  

[ 事發時火車根本沒停電,火車是在高速行駛中被從後撞上,並說其座位可以看到火車上的電子屏,顯示被撞時車速達 240多公里。而溫州網友拍下列車追尾瞬間,亦可見 D3115當時正行走。]

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15464933

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-26 Tue 12:32 發表

[ 事發時火車根本沒停電,火車是在高速行駛中被從後撞上,並說其座位可以看到火車上的電子屏,顯示被撞時車速達 240多公里。而溫州網友拍下列車追尾瞬間,亦可見 D3115當時正行走 ...
為保國際形象,
通車重要過救人啦。
其它負面野,理 Q 得咁多。

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-26 Tue 12:32 發表

[ 事發時火車根本沒停電,火車是在高速行駛中被從後撞上,並說其座位可以看到火車上的電子屏,顯示被撞時車速達 240多公里。而溫州網友拍下列車追尾瞬間,亦可見 D3115當時正行走 ...
當然是真的啦......中央都話要打假啦.........
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

下左台過左冷河,,,又上返來,,使咩驚落台,,,,
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

發新話題