38 12
發新話題

十個攝影技術停滯不前的原因

十個攝影技術停滯不前的原因

以下十點,你中了幾多?
1) 相機沒跟身
2) 不懂欣賞別人的作品
3) 走路步伐太快
4) 因循苟且
5) 害怕比較
6) 講得太多,影得太少
7) 錢花在不必要的地方
8) 體力不足
9) 對身邊事物漠不關心
10) 永遠以新人自居

資料來自:
http://photoblog.hk/wordpress/12 ... 4%E5%8E%9F%E5%9B%A0

8) 體力不足

呢個我肯定!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

中五點....無得醫喇.....
1) 相機沒跟身
3) 走路步伐太快
4) 因循苟且
10) 永遠以新人自居

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

1. 相機沒跟身
真的,很多人斥資買了一台上萬元的單鏡反光機,結果放在家媥i塵,雨天怕濕,晴天怕熱,往樓下走走覺得沒甚麼好影,出遠門又嫌相機太笨重……跟任何技術一樣,攝影要求進步的話,必須「機不離手」,否則一天打魚,三天曬網,就別幻想可以進步吧。

呵呵,我管它黑雨,黃雨,紅雨,影完先算。

7.錢花在不必要的地方
有些人抱怨攝影是高消費遊戲啦,普通人玩不起,所以技術原地踏步。這埵釣潃蚇欞~,第一,攝影器材並不只是機身、鏡頭與閃光燈,更多的器材其實是生活信手拈來的一些物品,例如鏡子、玻璃、電筒,問題是我們有否花心思,還是只會依賴大光圈;第二,現在買相機,遠比四十年前容易多了,這是否代表我們比四十年前的人更懂得攝影?

還有,我們有否太迷信廣告,買了太多自己用不著的高階器材?這個要反省啊,節儉是美德;而且用盡手上的資源,去達到最多的效果,也是一種很好的訓練。

我用的都是破機爛鏡,部機打到死快門當等閒,整得返就整,整唔到就掉。鏡頭發左霉救得到就救,救唔到就拆鏡片用在 DIY 上。

8. 體力不足 ............. 時不與我,無奈。

留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 arthur 於 2011-6-23 Thu 17:58 發表
1. 相機沒跟身
真的,很多人斥資買了一台上萬元的單鏡反光機,結果放在家媥i塵,雨天怕濕,晴天怕熱,往樓下走走覺得沒甚麼好影,出遠門又嫌相機太笨重……跟任何技術一樣,攝影要求進步的話,必須「機不離手」,否 ...
呵呵 ~~ 我認呀,十項全能我有齊,由其您講呢幾點 ...

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-6-23 Thu 15:19 發表
中五點....無得醫喇.....
1) 相機沒跟身
3) 走路步伐太快
4) 因循苟且
10) 永遠以新人自居
羅師傅  ~~  第10點無係您身上出現喎 !!

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-6-23 Thu 01:15 發表
以下十點,你中了幾多?
1) 相機沒跟身
2) 不懂欣賞別人的作品
3) 走路步伐太快
4) 因循苟且
5) 害怕比較
8) 體力不足
9) 對身邊事物漠不關心
10) 永遠以新人 ...
呢十個所謂原因,相信原作者都只係聊搏一笑吧 ..

1,相機日日跟身的人,攝影作品不見得時刻都在進步,正如日日死讀書,考試未必一定考第一。
2,通常出現係受到批評時,自我開解的說話。
3,分秒之差,可一不可再突發照片,如何解說?
4,呢句會得罪好多大師,佢地影左幾廿年相,得到無數獎項同掌聲,因循係佢地個人風格。
5,我成日同亞當斯d作品比較架 .. 只係佢無同我d作品比較咋 ~~  
6,唔怪得近年咁多人開攝影講座 ...
7,我都想將錢全花在攝影,但我仲要食飯,仲有其他壞嗜好.
8,哈 ~~ 呢點最奇怪,體力唔好最多影少d,又點會對攝影進步做成影響呢?
9,咁社工同政棍影相一定日飛猛進 !!!
10,呢點好睇您面對係乜野人,係亞當斯面前,我連幫佢手入菲林都未夠資格。

回復 1# 放假一條龍 的帖子

10) 永遠以新人
中o左7同10
7)不過係冇錢可以花(經濟封鎖)
10)我真係新人
想買支穩陣小小腳架都話有就算
海闊天空

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-23 Thu 18:55 發表

1,相機日日跟身的人,攝影作品不見得時刻都在進步,正如日日死讀書,考試未必一定考第一。
3,分秒之差,可一不可再突發照片,如何解說?
4,呢句會得罪好多大師,佢地影左幾廿年相,得到無數獎項同掌聲,因循係佢地個人風格。
5,我成日同亞當斯d作品比較架 .. 只係佢無同我d作品比較咋 ~~  
6,唔怪得近年咁多人開攝影講座 ...
7,我都想將錢全花在攝影,但我仲要食飯,仲有其他壞嗜好.
8,哈 ~~ 呢點最奇怪,體力唔好最多影少d,又點會對攝影進步做成影響呢?
9,咁社工同政棍影相一定日飛猛進 !!!
10,呢點好睇您面對係乜野人,係亞當斯面前,我連幫佢手入菲林都未夠資格。
sam 老大頭腦幾時都係
見過不少人對這十點的見解,均不及 sam 老大的獨到和「抵死」

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-23 Thu 18:55 發表

3,分秒之差,可一不可再 ...
9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

問心講,這十點中小弟沒犯九點半,祗是講得太多(第6點的一半)囉,但攝影功力又咪係低得可憐!
諗清楚,應該係犯了沒有提及的第十一點:天資問題咯,欠了點天份啊!

引用:

3,分秒之差,可一不可再 ...
理 Q 得佢十大天條定十大介條,
影得開心,玩得過引,自我滿足到就己經好夠。
人生短短几十個春秋,輕輕鬆鬆平常心就最好。

哈哈哈哈.......都係搏大家一笑啫.......

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 arthur 於 2011-6-23 Thu 21:36 發表

理 Q 得佢十大天條定十大介條,
影得開心,玩得過引,自我滿足到就己經好夠。
人生短短几十個春秋,輕輕鬆鬆平常心就最好。
Arthur萬歲
海闊天空

1) 相機沒跟身<---yes,好重,本身出外已一袋,50肩
2) 不懂欣賞別人的作品<---只知靚靚靚,跟住點?
3) 走路步伐太快<--吾會,無力行得快
4) 因循苟且<---吾想, 不過係
5) 害怕比較<-----係害怕做得吾好
6) 講得太多,影得太少<---無咩講, 但真係影得少
7) 錢花在不必要的地方<--無啦
8) 體力不足<-----101%係
9) 對身邊事物漠不關心<---吾係,無時間關心
10) 永遠以新人自居<---應該仲係
以欣賞及感恩的態度,去感悟生命中的祝福

11) 影相從沒用心 ( 冇心有機都冇用 )
12)  一見靚相自己影唔到就話人地後制
13)換機步伐太快 未能完全發揮自己控制相機能力又要再重新開始適應
14)常用行運影相大法 希望一世夠運 符六過人
15)只有和新手比較
16)偉論極多 胸襟極少
17)花時間在思考沒得益的地方 (錢可再搵 時間唔到你去再搵)
18)財力智力不足
19)對新方法新技巧不思考的否定
20)高手自居 對景象欠缺新鮮感 (冇feel)
21) 對攝影技術冇真正的渴求

引用:
原帖由 JSF@5.c 於 2011-6-24 Fri 00:29 發表
11) 影相從沒用心 ( 冇心有機都冇用 )
12)  一見靚相自己影唔到就話人地後制
13)換機步伐太快 未能完全發揮自己控制相機能力又要再重新開始適應
14)常用行運影相大法 希望一世夠運 符六過人
15)只有和新手比較
16)偉論極多 胸襟極少
17)花時間在思考沒得益的地方 (錢可再搵 時間唔到你去再搵)
18)財力智力不足
19)對新方法新技巧不思考的否定
20)高手自居 對景象欠缺新鮮感 (冇feel)
21) 對攝影技術冇真正的渴求
高見呀! 讚! 認同呀!

各位係咪重可以加些呢?三十個原因都可以列出來吧。

細味一下原作者十個原因,其實係不斷帶出一個訊息,影得多就是好,是對是錯?

多,而不精,同濫拍,亂拍,漁翁撒網式,拍個一千幾百張總有一張中獎心態,有何不同?
中一張就叫有進步?咁個999張係乜野?

不因循苟且,不用依照常規定律去拍,一切交由上天安排,
可能一萬張會撞中一張連自己都唔知人地點解會讚好既作品,
是否鼓勵可以濫拍?亂影,然後就以我不因循,我有創新,我要突破規範框框,咁係退步定進步?

如果攝影作為一種個人愛好修養視之,一定要用時日去培養浸淫,
但若個人欠缺攝影觸角,取景構圖無基本法則概念,單純只識舉機撳制,左拍拍右拍拍,就可以進步?

就算日日機不離身,力壯如牛,目光如炬,又如何?
眼前瞬間出現一幕有趣景象,您能即時有反應,拍下使人感動的一張照片嗎?

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-24 Fri 01:24 發表
細味一下原作者十個原因,其實係不斷帶出一個訊息,影得多就是好,是對是錯?

多,而不精,同濫拍,亂拍,漁翁撒網式,拍個一千幾百張總有一張中獎心態,有何不同?
中一張就叫有進步?咁個999張係乜野?  <----正是JSF@5c 所說的行運影相大法 希望一世夠運 符六過人

不因循苟且,不用依照常規定律去拍,一切交由上天安排, <---這就影相從沒用心 ( 冇心有機都冇用 )
可能一萬張會撞中一張連自己都唔知人地點解會讚好既作品,
是否鼓勵可以濫拍?亂影,然後就以我不因循,我有創新,我要突破規範框框,咁係退步定進步?  <----亂影就是苟且

如果攝影作為一種個人愛好修養視之,一定要用時日去培養浸淫,
但若個人欠缺攝影觸角,取景構圖無基本法則概念,單純只識舉機撳制,左拍拍右拍拍,就可以進步? <----正是JSF@5c所說的對攝影技術冇真正的渴求

就算日日機不離身,力壯如牛,目光如炬,又如何?
眼前瞬間出現一幕有趣景象,您能即時有反應,拍下使人感動的一張照片嗎?

因此得見 JSF@5c 和 sam 老大的見解頗相同

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-24 Fri 01:24 發表

不因 ...
講真,影得多,返到電腦睇相都覺得煩。
突破今天的我是好事,不過,也要有個步驟同構思。

Ching 所言甚是! 目標為本,我希望今年多拍攝夜間照片,捕捉黑暗的光彩。

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-6-24 Fri 01:49 發表

哈 ~~ 會長唔單止比較相片,仲連思維都比較埋喎 ....

數碼攝影年代,不單止器材改變,拍攝模式亦在轉變,說一個故事吧 ...

時值黃昏,旅遊車停在某著名景點,人人趕著下車拍攝日落 ..
一名體弱老者,用三秒細細觀察眼前景物,然後用三秒左右移動相機,透過觀景器審視取決入鏡景物,
再用三秒思量,是否須要在拍入景物中加人點點吸引元素 ..
最後用多三秒檢查快門光圈組合是否恰當才按下快門,拍了一張相片 ~~

而同時間 .. 老者身旁已經嚮過36聲啪啪嚮連拍聲音,
一個年輕人好滿足地,轉身繼續"找尋"第二個可以供他用一秒三張速度連拍的景點了。

無錯,年輕人12秒內拍下36張,亦將眼前180度所有景物全拍下了,拍的範圍必定比老者拍下的一張為多,
但 ....  36張裡面,可有一張跟老者拍下的一張是一模一樣呢?

當我們每次影相數量單位以拍下幾多"激"去計算時,
按下快門前,可有停下停,想一想,我為何要這樣拍呢?

多拍就是好?多拍就有進步??我有懷疑 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-24 Fri 12:25 發表
數碼攝影年代,不單止器材改變,拍攝模式亦在轉變,說一個故事吧 ...

一名體弱老者,用三秒細細觀察眼前景物,然後用三秒左右移動相機,透過觀景器審視 ...
眼下看到不少人拍人像時,同一個位置,同一個背景,同一樣的光源下。
影足半個鐘好像還未夠。這半個小時內,影到什麼?可能垃圾一大堆吧。

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-24 Fri 12:25 發表

一名體弱老者,用三秒細細觀察眼前景物,然後用三秒左右移動相機,透過觀景器審視取決入鏡景物,
再用三秒思量,是否須要在拍入景物中加人點點吸引元素 ..
最後用多三秒檢查快門光圈組合是否恰當才按下快門,拍了一張相片 ~~

而同時間 .. 老者身旁已經嚮過36聲啪啪嚮連拍聲音,
一個年輕人好滿足地,轉身繼續"找尋"第二個可以供他用一秒三張速度連拍的景點了。

無錯,年輕人12秒內拍下36張,亦將眼前180度所有景物全拍下了,拍的範圍必定比老者拍下的一張為多,
但 ....  36張裡面,可有一張跟老者拍下的一張是一模一樣呢?

當我們每次影相數量單位以拍下幾多"激"去計算時,
按下快門前,可有停下停,想一想,我為何要這樣拍呢?

多拍就是好?多拍就有進步??我有懷疑 ~~
這個我有點要補充,亂槍掃射式的濫拍,可謂是不得其法,相信不是原作者所倡議的那類「多拍」。作者所講的多拍,相信是多操練,多實習的「多」,我們在文字上有點斷章取義了。

就以sam兄的老者例子看,三秒觀察,三秒移動,三秒思量,三秒決斷而取得的成果,也必定是老者以前多觀察、多走動、多思量和多決斷...而磨練得來的。「多」的意思並不單單是張數的多吧。

回復 26# 放假一條龍 的帖子

回想當年菲林時代,真係影一張都係好花時間,有試過一日影24張都影唔晒!構圖取景都要好緻細,但又不止於一個景影一張,有可能是不同光圈快門,影多兩三張已然!

十點中我都犯了不少,但我覺得相機不跟身似乎好難避免囉,莫講我呢的已退休人士,仍在拚搏的每天上班難道個個都機不離身(做得到的多定少呢)?由其是返咗工唔知幾點先至收工果的。睇來都係算罷啦---!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-6-24 Fri 15:38 發表
回想當年菲林時代,真係影一張都係好花時間,有試過一日影24張都影唔晒!構圖取景都要好緻細,但又不止於一個景影一張,有可能是不同光圈快門,影多兩三張已然!
以前的拍友更注重光圈和快門的配合,景深和色溫等條件都很留意。但現時數碼年代,因拍出一幀相片非難事之故,拍友對這些技術要求己不大重視了。

引用:
原帖由 米曹 於 2011-6-24 Fri 17:34 發表
十點中我都犯了不少,但我覺得相機不跟身似乎好難避免囉,莫講我呢的已退休人士,仍在拚搏的每天上班難道個個都機不離身(做得到的多定少呢)?由其是返咗工唔知幾點先至收工果的。睇來都係算罷啦---!
可退而求其次,放部優質的dc係袋度囉。相信不難做到。

38 12
發新話題