發新話題

[Panasonic] 女友三號 GF3 又出世

女友三號 GF3 又出世

但覺個樣子麻麻地!
http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgf3/

其實做返大點個機身還好啦,容易拿得穩些。

竟然取消了閃燈熱靴,是倒退吧?

點解是 DC ?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-6-13 Mon 22:23 發表
但覺個樣子麻麻地!
http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgf3/

其實做返大點個機身還好啦,容易拿得穩些。
Sony NEX-C3 更細 ~~  

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=5259

引用:
原帖由 sam 於 2011-6-13 Mon 23:14 發表

Sony NEX-C3 更細 ~~  

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=5259
原來 dpreview 都有將兩部相擺埋一齊比較 ~~~

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-13 Mon 22:51 發表
點解是 DC ?
應該是這個版啦。

無晒後勁。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgf3/page2.asp
Kit set 機身連 14-42mm lens 祗標售 USD599 (不用5千港元),咁即係平過現時女友二號在港的售價?!  係真唔係呀?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2011-6-15 Wed 00:52 發表
http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgf3/page2.asp
Kit set 機身連 14-42mm lens 祗標售 USD599 (不用5千港元),咁即係平過現時女友二號在港的售價?!  係真唔係呀?
Panasonic 的市場學就是推出第一 '浸' 貨時以超高價推出, 盡快搶佔市場及收回開發費用; 推出不到一年, 在第二 '浸' 貨公佈之前, 第一 '浸' 減價 30% 大買!
第二 '浸' 推出啦! 但部機基本上係無變到, 只係加一些 software '花臣' 嘢, 個價就跟第一 '浸' 清貨價差唔多一樣. 嘩! 低買! 吸引到第一 '浸' 以外的顧客. 不過第二'浸' 產品只是過度性, 不會超過半年.
第三 '浸' 推出啦! 部機機基本上仍然係第一 '浸' 加 software '花臣' 嘢, 只係改吓個外型, 個價就比第二 '浸' 差唔多或者更便宜, 進一步吸引第一 '浸' 以外的顧客. 這是公司大豐收時期!

看穿了它的市場策略, 只在第三 '浸' 貨之後才考慮加入?

GF3 和 GF2 唔同,是簡化板!不過 M4/3 CMOS 太細,自從有左 NEX, 無左興趣。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-7-14 Thu 08:36 發表

Panasonic 的市場學就是推出第一 '浸' 貨時以超高價推出, 盡快搶佔市場及收回開發費用; 推出不到一年, 在第二 '浸' 貨公佈之前, 第一 '浸' 減價 30% 大買!
第二 '浸' 推出啦! 但部機基本上係無變到, 只係加一些 ...
一半半啦 ~~
可以話"市場策略"迫使P記咁快又出GF-3去打仗,
面對NEX同NX系列,呢兩系列都係打平價,加上CCD大得多,質素比M4/3好,的確係搶去M4/3好多客,
唔通要GF-2大減價迎戰?班早入貨客仔味變左水魚? 唔俾人喊打先怪 ..

出過部新機,再壓低售價,就最化算,情況同NEX-C3一樣,細部d有理由賣平d囉 ...

如果今日市面仲係得M4/3獨大,無另外兩個S品牌,分別推出可換鏡機仔系列搶市場,
相信女朋友3號,一樣可以照賣個一萬八千,錢點會嫌賺得多呢 ...

引用:
原帖由 sam 於 2011-7-14 Thu 16:54 發表

一半半啦 ~~
可以話"市場策略"迫使P記咁快又出GF-3去打仗,
面對NEX同NX系列,呢兩系列都係打平價,加上CCD大得多,質素比M4/3好,的確係搶去M4/3好多客,
唔通要GF-2大減價迎戰?班早入貨客仔味變左水魚? 唔俾 ...
一年前七千幾買 GF1+餅鏡 嘅人就真係想喊打...
Panasonic 不似有考慮過, 要減就減.  

M4/3 雖然有它細 Sensor 局限, 也有它輕巧的長處(配 20/1.7 計).
一般 snapshot, 就是下大雨打住雨傘, 單手操控 GF1 仍然好用. Touch-screen 反而不方便.
對於玩老鏡的朋友, M4/3 基本上是萬能插座. 不知 NEX 是否也一樣?

有了GF1, 至現時對 NEX 仍提唔起興趣. 要拍 FF/APS-C 高畫質不如帶部大機出街.

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-7-15 Fri 09:43 發表

一年前七千幾買 GF1+餅鏡 嘅人就真係想喊打...
Panasonic 不似有考慮過, 要減就減.  

M4/3 雖然有它細 Sensor 局限, 也有它輕巧的長處(配 20/1.7 計).
一般 snapshot, 就是下大雨打住雨傘, 單手操控 ...
當年買G1時,味一樣貴過單反 .. 消費品係咁架啦,早買早享受,遲買平幾舊,無錯既 !!

雖然M4/3對我再無咁大吸引力,但我相信,日後適當時候,我仍然會入返部新model,
延續返我堆電影鏡壽命,M4/3配電影鏡,真係一種拍攝享受 ~~  

引用:
原帖由 rcwy 於 15-7-2011 09:43 發表

一般 snapshot, 就是下大雨打住雨傘, 單手操控 ...
GF系列吸引的地方在於它的玩味,更難得的是它喚醒了沈睡的手動老鏡,一下子好像回到五/六十年代,質素是稍次的考慮,凡事都好像要取捨吧!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2011-7-17 Sun 10:28 發表

GF系列吸引的地方在於它的玩味,更難得的是它喚醒了沈睡的手動老鏡,一下子好像回到五/六十年代,質素是稍次的考慮,凡事都好像要取捨吧!
質素是稍次的考慮,

呢句...........可圈可點,
但就不太明白個中意義。
花了自已的血汗錢,不追求質素,
咁要追求什麼?
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

我所說的質素是相對其他DSLR 的 CMOS/format 而言 (例如 APSC),個人認同 Sony Nex 的CMOS/format 的質素相比M4/3會好的,但在沒有比較的情況下我會認同GF系列的表現。相信用過M4/3系統的師兄會知我想講咩,(認唔認同則純粹個人的取向) 引起誤會可能是我的表達方式吧!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

發新話題