發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 cvincent 於 2011-6-22 Wed 00:55 發表
板大,
幾時再開團訂Airlink牛呀?
應該要幾多隻幾多W 同 VA 呢?
35v x 2 + 18 v x 2 60 va 就可以。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

X0.2 版上 R185 / R186 的電阻值是  "5.1R 2W"

但手上的電阻值是 Dale 5R 3W (refer to Copy_of-X0.2-2.xls Row#37 5R0 3W)

是正確嗎?

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-23 Thu 10:18 發表
X0.2 版上 R185 / R186 的電阻值是  "5.1R 2W"

但手上的電阻值是 Dale 5R 3W (refer to Copy_of-X0.2-2.xls Row#37 5R0 3W)

是正確嗎?
完全正確,無問題!

引用:
原帖由 casshan 於 2011-6-23 Thu 10:28 發表

完全正確,無問題!
是否比原本的 W (2W Vs 3W)數大就無問題?

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-23 Thu 10:59 發表

是否比原本的 W (2W Vs 3W)數大就無問題?
是的火數可大但不可小

Thanks eric and monza !!!

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-22 Wed 10:46 發表

35v x 2 + 18 v x 2 60 va 就可以。
Anthony兄,
係35v x 2 + 18v x 2 total 60va定係
1. 35v x 2 60va
2. 18v x 2 60va

引用:
原帖由 madox 於 2011-6-23 Thu 22:33 發表

Anthony兄,
係35v x 2 + 18v x 2 total 60va定係
1. 35v x 2 60va
2. 18v x 2 60va
唔係12V咩??

hehe... 12V X2

這兩個可以嗎?

50VA 230V 2 x 30V toroidal transformer
http://www.airlinktransformers.c ... rmer-with-leads.asp

50VA 230V 2 x 12V toroidal transformer
http://www.airlinktransformers.c ... tyle-with-leads.asp

我有問題如下:

1) 貼片零件睇唔到數值
2) 電源板上R1-R7
3) display板上零件數值

有無師兄知

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-23 Thu 23:34 發表
hehe... 12V X2
板大, 都系唔系好明。
咁即系部x0.2要幾多隻牛,幾多W幾多VA呀!
有少少亂呀

[quote]原帖由 smltommy 於 2011-6-24 Fri 22:06 發表 [url=http://www.photo100fun.com/redirect.php?goto=findpost&pid=278752&ptid=26796][/url

1) 貼片零件睇唔到數值  <----你老花.... 10k
2) 電源板上R1-R7  10K
3) display板上零件數值  10K ?? ?

X0.2 版上 R183 / R185 / R187 的電阻值是  "3.32K 5W"

但手上的電阻值是 Dale 3.3K 2W (refer to Copy_of-X0.2-2.xls item#37 3K3 2W)

是正確嗎? 火數差了幾火?

X0.2機箱真係做得好靚
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

X0.2 版上 R183 / R185 / R187 的電阻值是  "3.32K 5W"

但手上的電阻值是 Dale 3.3K 2W (refer to Copy_of-X0.2-2.xls item#37 3K3 2W)

是正確嗎? 火數差了幾火?

引用:
原帖由 smltommy 於 2011-6-26 Sun 18:06 發表
?t=1309082833
湯美兄好快手

湯美兄,請問C16的電容值是什麼?

C16我估都係0.15

我依家面对問題:

1) 電源板上是有10uf貼片,零件上無提供,唔知去邊度賣
2) 電源板上貼片電阻數值無寫
3) 顯示板上貼片電阻數值無寫

有無兄弟知道???

回復 81# smltommy 的帖子

其實我也發覺不是全部零件齊備,不知要去哪裡買?

引用:
原帖由 smltommy 於 2011-6-26 Sun 22:28 發表
C16我估都係0.15

我依家面对問題:

有無兄弟知道???
ROOSTER兄要出黎幫下手喇

我們還會把剩下末購的零件作團購?

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-26 Sun 23:45 發表
我們還會把剩下末購的零件作團購?
不會啦,不過你要 RIFA 10 U, 我還有小量可供應,但不多。

Anthony大大,可否留給小弟?

引用:
原帖由 smltommy 於 2011-6-26 Sun 22:28 發表
C16我估都係0.15

我依家面对問題:

有無兄弟知道???
1.華輝
2.10K

借Purer 相片一用

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 rooster 於 2011-6-27 Mon 11:15 發表

1.華輝
2.10K
Thanks!

顯示板上的電阻是1.5K????

請問display 版上的IC2-6/IC25/IC2-4/IC2-3/IC2-2/IC2-1 是否焊上74HC595?
跟控制版上哪六粒是一樣的?

發新話題