發新話題

Pass X0.2 前級交流篇

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-20 Mon 10:38 發表

I know that....but....I need to switch between 200/2K/20K/100K in my multiperimeter...
The decimal place will be vary....then....I am worry if I read it wrongly....then...
買個自動量程的萬用錶啦, 方便好多

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-20 Mon 10:55 發表

長期做 DIY, 買個好一點的表.....,300-400 左右.....
我的表是很不錯, 只是用的那個人的能力差罷了....

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2011-6-20 Mon 11:02 發表

買個自動量程的萬用錶啦, 方便好多
any link?

最正梗係 Fluke, 我用 Uni-T 也不錯, 可到鴨記一遊

引用:
原帖由 Kevinyip 於 2011-6-20 Mon 11:33 發表
最正梗係 Fluke, 我用 Uni-T 也不錯, 可到鴨記一遊
I am using Uni-T as well.

http://www.fluke.com.cn/fluke/ht ... 16/detail_1242.html

粗口表 : 一生人應該一個......................

http://www.sanwa-cn.com/sanwa-cn_Product_3083186.html
平價之選。

唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

Marvin 大哥,
你的管位置好似反轉左!  

借rooster兄相片一用
版大,咪嚇人喇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

really scared me .......

any more pictures?

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-20 Mon 15:22 發表
any more pictures?
http://photo100fun.com/viewthrea ... page%3D3&page=4

哇!一百七四粒10K 。。。焊死人咩!

這些都是用在控制部份(非重要)吧?

有無師兄有控制部份的相片?

引用:
原帖由 casshan 於 2011-6-20 Mon 14:51 發表
借rooster兄相片一用
版大,咪嚇人喇
但看 MARVIN 張相 真係好似 反了方向。何解?
字是向我們,即平面向前(最左為 1 腳),但 PCB 個影似係半圓面在前 。。。。。平面在後。

引用:
原帖由 casshan 於 2011-6-20 Mon 09:46 發表

呢個case未必work,因為周圍都係黑豆,一唔小心就會辣溶佢地
都唔係無方法。我試過以下程序:
1。插入電阻。推至最入。
2。在板底拉住其中一隻電阻腳,要拉緊。當這隻被拉緊的是 A 腳。
3。焊 B 腳,即另一隻腳。因你拉實了 A 腳,所以 B 腳都應該貼住板底。這樣做唔會燒到自己隻手。
4。最後焊埋 A 腳。個位唔靚仔就剪了腳之後再 ADJUST 一吓。

引用:
原帖由 alfcat 於 2011-6-21 Tue 09:22 發表
但看 MARVIN 張相 真係好似 反了方向。何解?
字是向我們,即平面向前(最左為 1 腳),但 PCB 個影似係半圓面在前 。。。。。平面在後。
貓兄要再細心睇清楚rooster兄張相,係同marvin兄焊o既方向係一樣架

點解rooster兄的10K電阻比我電阻的體積大一點?

引用:
原帖由 casshan 於 2011-6-21 Tue 11:19 發表

貓兄要再細心睇清楚rooster兄張相,係同marvin兄焊o既方向係一樣架
所以我說 "好似" ... 哈哈.
這個 TRANSISTOR 字是印在半圓面那一方....

請問我們會團購牛嗎?

airlink 牛團購時你唔買?

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-21 Tue 19:53 發表
airlink 牛團購時你唔買?
吓!我唔知個次是買x0.2牛…怎麼好…

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-21 Tue 20:45 發表

吓!我唔知個次是買x0.2牛…怎麼好…
咁Ching等等下次團購airlink牛先囉我都想買兩隻1kVA牛牛比部MXL呀

今天終於把174支10K KO了。

引用:
原帖由 ericj 於 2011-6-21 Tue 21:42 發表

咁Ching等等下次團購airlink牛先囉我都想買兩隻1kVA牛牛比部MXL呀
其實X0.2是用哪一隻Airlink 牛?

有無師兄割愛?

C-hing
For your information
Who need largest size file, pls sent e-mail to  roosterlau@gmail.com (not e-mail bomb)

引用:
原帖由 marvintai 於 2011-6-21 Tue 23:18 發表

其實X0.2是用哪一隻Airlink 牛?

有無師兄割愛?
I used the block 牛 30V x2 same at P1.7

引用:
原帖由 amhlee 於 2011-6-20 Mon 08:42 發表
師父教銲野是由最低銲到最高!先銲電源,check 好後再銲其它?就最後銲管....
Total agree

Note : If you wrong install the direction of LED in RCA section, it will damage you 100uf(C15) and  feel the 33K in fever.

板大,
幾時再開團訂Airlink牛呀?
應該要幾多隻幾多W 同 VA 呢?

有一,兩個 Friend(s)都話有興趣 AIRLINK 牛。團購請出聲 。。。有勞!

發新話題