35 12
發新話題

死快D 撐到底

死快D 撐到底

7人做了一輩子壞事,吹了一輩子的牛!!!

附件

2011-6-7 Tue 16:19

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

呵呵,遲早完。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

一個不分是非黑白的人

佢而家避開晒呢D場合啦,影都冇。
見人就鬧,係人地鬧佢!哈哈!
我都係唔識用相機

往年 陸四 都會去維園,
撐下華叔場,今年,係咁先。
不過,香港無呢類人,可能平衡唔到個社會。

引用:
原帖由 arthur 於 2011-6-10 Fri 14:39 發表
往年 陸四 都會去維園,
撐下華叔場,今年,係咁先。
不過,香港無呢類人,可能平衡唔到個社會。
exactly right。知蓮匯已經成爲7人的政治工具,擋中央還不take action?

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

引用:
原帖由 fl7449 於 10-6-2011 15:45 發表

exactly right。知蓮匯已經成爲7人的政治工具,擋中央還不take action?

唔好啦,咁搞法容乜易講一句半句擋中央唔啱聽即刻被人拉去隔離十零廿日與世隔絕,又或者隔離完就求其搵的唔等駛的罪名告下,白色恐怖,係人都唔想架!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2011-6-10 Fri 18:21 發表

唔好啦,咁搞法容乜易講一句半句擋中央唔啱聽即刻被人拉去隔離十零廿日與世隔絕,又或者隔離完就求其搵的唔等駛的罪名告下,白色恐怖,係人都唔想架!
魚與熊掌不可兼得,兩者選其一:寧願穩人心、安社會、拼經濟。

亂黨7人:過街老鼠,人人得而誅之!!!

22年前擋中央最最最錯的決定就是64在北京沒有斬已經被扣押的7人,放鼠歸港,遺禍人間!

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-6-10 Fri 20:36 發表

魚與熊掌不可兼得,兩者選其一:寧願穩人心、安社會、拼經濟。

亂黨7人:過街老鼠,人人得而誅之!!!

22年前擋中央最最最錯的決定就是64在北京沒有斬已經被扣押的7人,放鼠歸港 ...
九爺,洗乜咁勞氣,呢條友,遲早被天收啦。

引用:
原帖由 arthur 於 2011-6-10 Fri 21:20 發表

九爺,洗乜咁勞氣,呢條友,遲早被天收啦。
人中渣,渣中最!

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-6-10 Fri 22:24 發表

人中渣,渣中最!

唔記得邊首廣告歌被人改為:
人渣之中佢係最無用,

做每一件事都會有正方反方,每樣政策都唔係個個受惠,我想問問樓主,,,,
,剝削d清潔工人,而冇人幫佢地,你會點想,由得佢地自生自滅,
而d外判清潔商人就飲酒跳舞,等d大老闆滿肚腸肥,,,
保安都係十幾粒鐘,得果幾千,而家有近萬,我各得加番少少管理費冇咩大問題,,,
你咁既反應,你係咪想同d無良老闆坐埋一條船.????????????????
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

各位立場已表述,是對是錯不必要在此爭論,免傷和氣!
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 eddie24 於 2011-6-11 Sat 13:17 發表
做每一件事都會有正方反方,每樣政策都唔係個個受惠,我想問問樓主,,,,
,剝削d清潔工人,而冇人幫佢地,你會點想,由得佢地自生自滅,
而d外判清潔商人就飲酒跳舞,等d大老闆滿肚腸肥,,,
保安都係十幾粒鐘,得果幾千,而家 ...
艾迪哥:

您可以不認同我的看法,也可以插我,但是您不認識我嗎?“樓主”兩個字好陌生、好恐怖!這是DC紅?肥花?原來我得罪了您而不自覺,十分抱歉!

另外也頗失望,點解艾迪哥不在Arthur的“爆煲PO”上,大大字寫上“樓主”怎樣怎樣???艾迪哥:您不要躲,答我!

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-6-11 Sat 15:12 發表
各位立場已表述,是對是錯不必要在此爭論,免傷和氣!
沒有人要傷和氣,絕對明白曹操都有知心友,闗公(這関公名羽,字云長,絕對沒有影射関某人)都有對頭人。

"保安都係十幾粒鐘,得果幾千,而家有近萬........"  但果個已經唔係以前果個呀伯,轉左由個中年人去做了,呀伯失左業去左地鐵口同呀婆爭收人地唔要D免費報紙了。
灼人哥仲想幫D人攞33蚊添,幾偉大呀!28蚊後而家出去食個早餐廿幾蚊,中午食個碟頭飯成三十蚊,咁同以前20蚊個鐘,17蚊個早餐,25蚊個碟頭飯有乜分別!如果加到33蚊個鐘,D老細咪加到30蚊個早餐,40蚊個碟頭飯囉!
真係天真!真係天真!真係天真!佢幫人叫加到50蚊個鐘都得架!
我都係唔識用相機

我係既得利益者,政府合約員工,續約後加左3千大洋
好好彩,但公司其他同事就加得2佰蚊
好多人眼紅,我已成為眾矢之的,有得有失

引用:
原帖由 小虎子 於 2011-6-11 Sat 23:17 發表
恭喜!

引用:
原帖由 小虎子 於 2011-6-11 Sat 23:17 發表
恭喜小虎子兄! 別人眼紅由得他們囉。

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-6-11 Sat 22:41 發表
"保安都係十幾粒鐘,得果幾千,而家有近萬........"  但果個已經唔係以前果個呀伯,轉左由個中年人去做了,呀伯失左業去左地鐵口同呀婆爭收人地唔要D免費報紙了。
灼人哥仲想幫D人攞33蚊添,幾偉大呀!28蚊 ...
最低工資不是坏事,問題是多少錢,以及目前28蚊的影響。我的夥計至少有30蚊,但是影響呢?你也知道我的小鋪是娛樂性行業,飯不能不吃,但是war game可以不打,我們這行的公价已經3年沒有調整,現在更不敢調整,但是28蚊引起的通脹,已經3家同行執笠,包括最大一家,你都幫襯了只夜冷槍,其他行家頭都痛,所謂針不刺到自己不知痛,這豈是大裝修商在樓市高企下,可以豪言豪語?要7人的假正義,誰不會?有良大老闆這麽偉大,不去扮100分俠?

7人這王8旦我仇視、鄙視了22年,我自己是夥計時都不buy牠的一套,只有無腦的粗人才成爲牠的票倉,牠要製造的是階級仇恨,渾水摸魚,而不是幫助窮人。這次28蚊最低工資委員會估計受惠者31万,失業者4万,后來調整為27万與6万,但是帶來的通脹700万人同受害,而27万中同小虎子的高調過通脹才有幫助,小虎子同事加200都追不上通脹啦!還有如果你不幸是失業那個,情何以堪?另外阿漢話的換人呢?我去年有間打冷鋪,100分很多人都知道,當時有個樓雜阿姐,新移民50多嵗,目不識丁,220元10個鐘,她非常感激,因爲根本沒有人聘請她,只是我給了她機會,但是28蚊呢?要求都高些啦!還是社會上不是只有剝削工友的肚滿腸肥大老闆,還有辛辛苦苦賺份人工的中小企,它們的老闆因此沒有了人工,關門大吉,那麽你選要不要28蚊?

我從來都不認同7人大家一起PK的theory:20年前成衣還有quota年代,我是個小merchandising manager,7人最喜歡人舉報潛水貨(假產地貨),其中一個理由就是D老闆因此賺得槃滿缽滿,但是local工友就失業;事實如此嗎?是因爲貴价quota給大厰控制,costing高企,小厰搶不到單,被逼引飲鴆解渴,求生存下去,如果關門大吉,不是只有工友失業,寫字樓那些人呢?shipping要失業,merchan要失業,會計要失業,大家一起失業是對得嗎?潛水貨至少寫字樓夥計有生機。

為人民謀福祉,還是為自己政治籌碼?7人是很明顯的,一個如此政棍戴上友善的假面具,欺騙了多少人,多思考,多分析,看表面,給人當了政治工具都不自覺。

恐怖,真得好恐怖!

回復 20# fl7449 的帖子

我都好憎7人,唯一做法出年用手上神聖一票
趕7人出 立法會
海闊天空

由大舊石落到香港無野好搞而搞工運開始,呢條七頭就學人搞搞震。
大舊石就最鐘意去工廠區睇下有邊間工廠加班,開夜,抄低晒紀錄,第朝就用 XX 教工業委員會的名義打電話去勞工處投訴。慢慢搞到大部份工業都北搬,佢就好得閒去搞下政治。
七頭就好學唔學,學埋大舊石一樣陰陰濕濕玩舉報,搞到香港的配額在大陸開放初期,切左一大舊俾大陸,呵呵,又唔見佢上大陸玩舉報?而家大舊石收晒皮咪到佢也文也武囉。
七頭呢條友,有政治頭腦的話,港英政府一早收為己用啦,洗乜淪為所謂街頭戰士?到回歸後又做到兩頭唔到岸,咪要出陰毒招搞自已上位囉。鬼唔望佢學人行出來選特首,哈哈。

大家討論還討論,為了顧及大眾各階層,請盡量不用與粗口有偕音的字句。謝謝各位!

所謂泛民 冇個好人 三年前投錯票
海闊天空

回復 24# 小虎子 的帖子

都唔可以一蓋而論,家陣呢個係弱勢政府,佢地西瓜靠大邊,始終都係傾向商界
攞唔到平衡,泛民始終有佢存在的動力,如果只係得番保皇派,個政府就可以為所欲為,
制衡係有需要,否則我地應有利益只會被剝削! 有時睇事件係要多角度睇的,否則就不全面了!
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 17-6-2011 01:22 發表
都唔可以一蓋而論,家陣呢個係弱勢政府,佢地西瓜靠大邊,始終都係傾向商界
攞唔到平衡,泛民始終有佢存在的動力,如果只係得番保皇派,個政府就可以為所欲為,
制衡係有需要,否則我地應有利益只會被剝削!  ...
絕對同意!
我都說過呢個問題早已存在,不過之前冇人提及,某人強行出頭正好應驗了 - 出聲果個就死果個唧! 其實佢唔出聲遲早都有人出聲啦! 槍打出頭鳥冇計!
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

泛民贊成加煙稅 不理民間疾苦
申報利益我是煙民
海闊天空

引用:
原帖由 小虎子 於 2011-6-17 19:43 發表
泛民贊成加煙稅 不理民間疾苦
申報利益我是煙民
我都反對加煙價!
申報利益.....我不是煙民!  (三年前戒o左)

引用:
原帖由 jackson 於 2011-6-17 Fri 21:18 發表

我都反對加煙價!
申報利益.....我不是煙民!  (三年前戒o左)   
恭喜jackson師兄戒煙成功
海闊天空

點解唔去加酒稅?唔加不突止,仲要減,是否同私人利益有關?
歐洲很多國家都認為,飲酒即時產生的禍害大於吸煙。
大陸而家對酒後駕駛的處罰己全面執行。
唔通香港班狗官真係要用紅酒浸狗腦?

35 12
發新話題