48 12
發新話題

你知道綜援家庭全年的總收入嗎?

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-4-21 Thu 14:26 發表
我人老了,很頑固!

現在的社會變了,人心變了,思想變了,思考思維變了,正府官員心態變了,慢慢以前的香港精神亦死掉了。
師兄:  你不是頑固, 只是道出 60/70 年代香港人的奮鬥精神 !
藍天無限一沙鷗, 長空海闊傳問侯。

有两個正反事例 :

1998年, 在職公司曾雇用一位有輕度脚殘障之綜援人仕, 年约38歲,巳婚及有子女两名, 職位為見習電子技術員.  由於工作態度, 能力, 表現均不佳, 在試用期間便解雇. 他離開時帶着輕鬆的態度說 : 不要緊, 我再取綜援 !   
事後總結, 覺得此君是借公司過橋, 遭解雇後順利成章繼續綜援.

2002年, 在職公司也雇用一名25歲的見習電子技術員, 同樣來自綜援家庭, 工作能力稍差, 但態度認真, 後轉為正式雇員, 公司给他調整薪金. 及後他自行報社處取消綜援, 公司上下為他而高興.

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-4-21 Thu 08:50 發表

【經濟日報專訊】政府派6,000元,還有關愛基金扶貧,但這次社會衍生的,並非仇富、而是仇貧。

網上熱傳一張清單,列舉4人綜援    家庭今年平均月入可達2.2萬元,較一般打工仔家庭收入更好,惹起不少網友忿忿不 ...
希望各位真係要好好咁睇清楚整件事,唔好俾人分化,唔好有個概念係攞綜援一定養懶人,無嘢係絕對嘅 !!!

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-4-21 Thu 18:20 發表

希望各位真係要好好咁睇清楚整件事,唔好俾人分化,唔好有個概念係攞綜援一定養懶人,無嘢係絕對嘅 !!!
對!
綜援制度一定要有,希望能幫到有需要的家庭。

相信各位有所不滿的,都祗是不滿那些欺騙來呃取綜援的人而己。不單是綜援制度,其實差不多各制度下都會有人走偏門取利益的,不然緝私、警察和ICAC 都不用存在了,何況這些部門也存在不少問題呢。

各舒己見時,很容易令人誤會大家是反對綜援制度!

綜合以上師兄意見...呃綜援只係小部份..,
例...............一個單親母親要養一個小朋友,.小朋友8歲,上左小學,
母親不能出外工作.,
唔攞綜援出外工作,小朋友又邊個照顧呢?如果小朋友獨留家中.
有咩意外,母親會比告上法庭,疏忽照顧......
不要受人分化,,
呢個香港政府就係想你地D人鬼打鬼.....咁佢地就輕鬆好多啦..
只有白痴先受佢騙.........................
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

羅師傅,係亂攞綜援呢個問題上我係寸土不讓的,一係我唔好比我卜街,就算我卜左街我就馬上去揾人搞攞綜援!

網上熱傳一張清單呢篇野的確係有D問題,但係社會上點解會有仇貧呢?

就係有好多好多害群之馬混水摸魚,做成濫用綜援。而中產人士嘈左成十幾廿年冇人理,而政黨同社工為左各自利益又摸埋一份,你聽過政黨同社工幫中產人士解決過佢地嘅經濟問題未吖?仇貧係政棍同社工搞出黎嘅!

我上面已經講過我知香港真係仲有好多人要幫,但係點解綜援唔派一半錢一半物資?等有氣有力果D冇現金用就要出黎自己揾錢。個正府又係卜街嘅,人地揾幾多你補貼個餘數咪好囉,人地都叫為社會出下力吖!做乜要派成7、8千蚊現金吖?2公婆一齊做(有氣有力果D呀)咪有成皮野囉!

同時我知道綜援真係唔難攞架!
(1)2005年我隔離屋個巴基斯旦女人有1仔1女,佢話佢讀完大學,但老公走左路,佢去揾支援外籍人士嘅社工搞綜援,半年後就搬左去天水圍,個仔個女就入左讀國際學校,有時佢都返下黎我樓下見下D同鄉,不過佢話天水圍嘅同鄉仲多,因為要照顧仔女出唔到去做野仲攞緊綜援,幾錢我就唔知,佢話屯門新墟D野平,都住得幾開心。
(2)另外2008年我失業,咁啱我個電視壞左,我攞綜援個親友(而家仲收緊架)就同我講,佢幫我買住先(42吋成皮幾野),我遲D有工返至比返佢。我梗係冇問佢借啦,最多唔睇電視幾個禮拜!

講左咁多,正府嘅角式係乜野?唔肯製造多龍頭行業嘅工作職位,吹吹口哨,飲下紅酒,話比人撞到心口,onon99七年又過骨!如果最低工資呢鑊野搞唔好,勞資緊張,老板計唔掂數收工,咁失業率又上升,又再多左人攞綜援就一鑊泡!

其實除了89年64我上過街遊行外,其他一次都冇再去過,我已經係好容忍架啦!我行將50,間屋仲有3年才供完,如果職位不保,我就賣左層樓,過幾次大海,話輸晒,跟住收埋D現金係床下底月餅盒,返鄉下買層二三十萬嘅單位,香港銀行一個仙都冇,跟住就去請我地D愛心爆棚嘅社工幫我搞綜援,咁我就可以同你地一齊擰部5DII出黎旺角影相,哈哈哈哈,我冇晒壓力啦!

身體健攞綜援一定養懶人,呢個係絕對嘅 !!! 你打死我都咁講!!!
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 GP73 於 2011-4-19 Tue 11:19 發表
看到此文數據,實在太氣憤,比剛跌入稅網的打工一族超出許多....。

你知道綜援家庭全年的總收入嗎? 2011 年【以1 個4 人家庭計,2 名大人2 名小童)】

基本綜緩金 :
成人1,890 x2 =3780 ; 兒童2,275x2 =4550 :共 8330
8330x13 =108290 (出雙糧)
永久市民派6000(其中1 人是新移民) :共12000
租金津貼 :
4 人每月最高金額3,545 元
...
首先不要假設大多數領取綜援的家庭是不誠實, 也要接納任何社會總有不幸的社會成員. 中產可以作為社會中流抵柱, 應該慶幸而不是抱怨沒有機會接受 "褔利". 施比受不是更有褔嗎!? 如果中產要求與不幸社會成員同樣要 "福利", 問題真的出現了! 但不是出於不幸人的身上.

上述計算例子有如當年葉劉說有168萬港人內地子女來港嚇人之說. 是在最極端, 幾近無機會全部一齊發生的情況下可收到最高金額.

試考慮一吓具體情況. 兩個成年人其中之一是照顧家中兒童, 可以合格領取 $1,890. 另一位成年人要合格的話他/她是有醫生報告証明不能工作或者經勞工處登記了某一長度的日子而未能成功就業. 要是他/她有了收入, 他的收入會在 $8,330 中扣除 ((成人1,890x2 + 兒童2,275x2 =$8,330).

另一例子, 四人家庭的租金最高限額 $3,545. 月租 $3,545 可以租住什麼地方? 約是深水埗/觀塘 50年舊樓內 100呎大小的劏房, 要是超出租金最高限額就要由家庭的基本綜緩金 中抽出. 另一情況是入住公屋, 租金實報實銷, 不會因為付出 $1,500 公屋租金而領取 $3,545.

學生的學費津貼, 書簿津貼也是實報實銷, 不足之數要家庭自行解決... 上網津貼, 電費津貼等等生活必須品都是實報實銷的... 如果問一問有孩子讀書的家庭 update 一吓會知道那些津貼最高金額都是不大足夠的. 開學津貼, 關愛基金支援等等項目... 其實是補足實報實銷的不足.

"108290+12000+44540+2400+5000+1000+1000+9600+2000+800+1300+2000+2000+6000+6000+60000=263,930 綜援家庭平均月入 263930/12 = 21994.16" 這是 "ideal state" 的假設, 是哇眾取寵, 是由政客, 另一類政客, 的手法!

引用:
原帖由 GP73 於 2011-4-21 Thu 17:07 發表
有两個正反事例 :

1998年, 在職公司曾雇用一位有輕度脚殘障之綜援人仕, 年约38歲,巳婚及有子女两名, 職位為見習電子技術員.  由於工作態度, 能力, 表現均不佳, 在試用期間便解雇. 他離開時帶着輕鬆的態度說 : 不要緊, 我再取綜援 !   
事後總結, 覺得此君是借公司過橋, 遭解雇後順利成章繼續綜援.

2002年, 在職公司也雇用一名25歲的見習電子技術員, 同樣來自綜援家庭, 工作能力稍差, 但態度認真, 後轉為正式雇員, 公司给他調整薪金. 及後他自行報社處取消綜援, 公司上下為他而高興. ...
"失業" 有個人因素也有客觀因素存在...
只看重其中一方面因素會令自己變得偏頗.
GP 兄的帖子照顧到兩方面, 正!

我唯有要感謝主!賜我平安!身體健康!無言無奈!
以後收口唔再講,完!

我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-4-23 Sat 22:34 發表
以後收口唔再講,完!
很欣賞 Kamhon 兄可以坦白分享, 真情流露不容易!
只是意見不同, 溝通可加強相互明白, 個人與社會也如是, 不必收口!

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-4-21 Thu 21:29 發表

....講左咁多,正府嘅角式係乜野?唔肯製造多龍頭行業嘅工作職位,吹吹口哨,飲下紅酒,話比人撞到心口,onon99七年又過骨!如果最低工資呢鑊野搞唔好,勞資緊張,老板計唔掂數收工,咁失業率又上升,又再多左人攞綜援就一鑊泡! ...
其實1997年轉左旗之後嘅特區政府政策能力真的是每況愈下...  
社會日增的仇富, 日增的仇貧心理, 都與政府的管治能力, 政策能力下降有關.

這是香港的........................
社會特色,
官員無能,
政客爭寵,
市民無奈。

引頸看看最低工資將會點收科先。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-4-24 Sun 00:13 發表

其實1997年轉左旗之後嘅特區政府政策能力真的是每況愈下...  
社會日增的仇富, 日增的仇貧心理, 都與政府的管治能力, 政策能力下降有關.
1997前的政府高官是出色的英國主子政策執行者,
1997後的政府高官是失色的決策者.

引用:
原帖由 GP73 於 2011-4-24 Sun 00:39 發表

97 前,政府有一班智囊出計,
97 後,政府被一班豬囊出賣。

引用:
原帖由 GP73 於 2011-4-24 Sun 00:39 發表

1997後的政府高官是當家作主.

引用:
原帖由 kmax2007 於 2011-4-25 Mon 22:40 發表

1997後的政府高官是當家作主.
可能師兄打錯了字吧,
當字,我經常見到乜乜大押也叫當鋪。
家字,好像好多高官的子女都移民外國,香港祇是流動的家。
作字,作大,好大喜功?
主字,放於高官身上,可能是煮字吧,

當家作煮,
也可解作,家徒四壁,可以當的都當晒來落鑊了。

引用:
原帖由 rcwy 於 2011-4-23 Sat 21:44 發表

首先不要假設大多數領取綜援的家庭是不誠實, 也要接納任何社會總有不幸的社會成員. 中產可以作為社會中流抵柱, 應該慶幸而不是抱怨沒有機會接受 "褔利". 施比受不是更有褔嗎!? 如果中產要求與不幸社會成員同樣 ...
Richard兄,比較中肯分析,睇事唔好各走極端,否則雙方都難以溝通.........

D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-4-23 Sat 22:34 發表
以後收口唔再講,完!
係到討論發言係正常溝通,唔係你唔啱聽便要閉咀,咁就變咗共產黨架喇...........

48 12
發新話題