發新話題

國產 珠江S-201 135單反機

國產 珠江S-201 135單反機

又有新玩具,雖然唔係雙反機,但係都算中古國產機,比個外觀各位睇下,佢係用MD mount嘅。
未得閒試機,未有相睇住,36張有排影。

“珠江S-201型”照相機是國產135DF機中唯一可以更換俯視取景器的照相機。“珠江S-201型”速度範圍1-1/1000秒、B門,採用機械簾幕 橫走焦平快門,有自拍裝置。機身為金屬,上下蓋用黃銅打造,堅固結實。初期產品配有58mm f/2六片四組鍍膜標準鏡頭,35mm f/3.5六片六組廣角鏡頭,以及105mm f/2.5五片四組中焦鏡頭。因為有專門為其生產鏡頭的配套產商,在後期其豐富的鏡頭配置不僅風靡全國,甚至在國外也有不小的影響力。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-3-9 19:33 發表
又有新玩具,雖然唔係雙反機,但係都算中古國產機,比個外觀各位睇下,佢係用MD mount嘅。

“珠江S-201型”照相機是國產135DF機中唯一可以更換俯視取景器的照相機。 ...
kamhon師兄你擁有一部?

引用:
原帖由 jackson 於 2011-3-9 Wed 20:04 發表

kamhon師兄你擁有一部?   
係呀,剛到手,幾舊水人仔成套。
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-3-9 Wed 19:33 發表

“珠江S-201型”照相機是國產135DF機中唯一可以更換俯視取景器的照相機。 ...
個腰平觀景器有無放大鏡架??

引用:
原帖由 sam 於 2011-3-9 Wed 21:36 發表

個腰平觀景器有無放大鏡架??
原裝應該有,我個冇。
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-3-9 Wed 22:02 發表

原裝應該有,我個冇。
135片幅,腰平無放大鏡對焦,好橙 !!!

引用:
原帖由 sam 於 2011-3-9 Wed 22:39 發表

我有一塊直徑1吋嘅凸透鏡片,呀化叫我DIY一個adaptor頂住先。
不過都可以用平視五菱果set嘅。

我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-3-9 Wed 22:47 發表

我有一塊直徑1吋嘅凸透鏡片,呀化叫我DIY一個adaptor頂住先。
不過都可以用平視五菱果set嘅。
如無必要,用返眼平好過,腰平觀景反轉左,構圖要習慣下,仲要對焦 ...

引用:
原帖由 sam 於 2011-3-9 Wed 22:55 發表

如無必要,用返眼平好過,腰平觀景反轉左,構圖要習慣下,仲要對焦 ...
gimmick野黎遮,觀賞大於實際,用返眼平玩一兩筒就收埋架啦。
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-3-9 Wed 23:12 發表

gimmick野黎遮,觀賞大於實際,用返眼平玩一兩筒就收埋架啦。
哈 ~~ 我好多機身都只係打過空槍,未上過菲林實拍,都唔知影唔影到相 ..

阿漢, 依部有的似Nikon F2.

引用:
原帖由 mon_cha_cha 於 2011-3-10 Thu 08:13 發表
阿漢, 依部有的似Nikon F2.
聽聞佢地個腰平可以互換黎用,你有冇F2?
我都係唔識用相機

我有好多部 F2, F2A 等等.....
你去老尖搵阿老陳(烘)..
記得話東尼叫你黎

引用:
原帖由 mon_cha_cha 於 2011-3-10 Thu 17:46 發表
記得話東尼叫你黎
咦 .. 咁要搵日跟埋東尼師傅去探下陳生先,
老老實實,有幾多折頭呢 ~~

引用:
原帖由 mon_cha_cha 於 2011-3-10 Thu 17:46 發表
記得話東尼叫你黎
東尼哥,老老實實,不如搵日你带我地去烘爺處貢下,唔買都可以摸下吖!
我都係唔識用相機

算把啦,個腰平真係唔係咁好玩,特別我地呢類到左一定年齡的帶眼鏡人士,
好 Q 煩,我寧願用個眼平算數。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

呢部機係愛黎得閒時摸下嘅,成2磅幾3磅重架。個鏡頭就會拆落黎試下DSLR嘅。
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 sam 於 2011-3-9 Wed 22:39 發表

唔忿氣,走去大陸揾到塊玻璃番黎!
毒瘾太深,唔知邊個教我吸呢個毒,真係要請佢食飯至得!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
我都係唔識用相機

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-8-16 Tue 23:21 發表

邊個咁夠膽,捉佢出來請佢食返十零餐飯,食到佢肥到郁唔到為止啦。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 kamhon 於 2011-8-16 Tue 23:21 發表

加埋塊大眼仔,當堂醒哂 !!!

發新話題