發新話題

[其它] 掃瞄器測試

掃瞄器測試

海鷗4A,樂凱120黑白,沖晒店沖,掃瞄器-HP G4050
600dpi 原圖5227x5442=17.2MB

原圖(縮左圖,銳利度大減)

100% CROP
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

掃一張 120 用左几耐時間?
有無除塵裝置?
第一張 d 樹葉好似出唔晒,
張底片有事定掃唔到出來?
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-2 Sun 22:55 發表
掃一張 120 用左几耐時間?
有無除塵裝置?
第一張 d 樹葉好似出唔晒,
張底片有事定掃唔到出來?
冇計過時,不過應該個幾字.
有除塵,不過冇用到.
張相光暗對比太強,軟件可對光/暗/中調調完才掃,即係同ps一樣可調較完光暗,偏色,飽和度才開始掃
呢張勁推過黎,將暗及中都推高左,光推低左

引用:
原帖由 addison_image 於 2010-5-2 Sun 15:11 發表
海鷗4A,樂凱120黑白,沖晒店沖,掃瞄器-HP G4050
600dpi 原圖5227x5442=17.2MB

原圖(縮左圖,銳利度大減)

100% CROP
掃多幾張睇下 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-3 Mon 23:42 發表

掃多幾張睇下 ~~
係囉,仲要掃最大 size ,睇下個效果嘛,
否則我邊處找個標淮買掃描器呢?

黎張彩色的
Mamiya645影,菲林冇記錯係富士,600dpi,5292x3884=16.1M

原相

100% crop

張原相好心你放大張少少上來啦,
100fun 又無話限住你唔準大過 200kb 或者長不能超過 800 x 600 之類,
做乜咁鬼孤寒呀?

呢張黑白原菲林掃,冇推過光暗,只加左銳利

原相

100%

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-4 Tue 00:26 發表
張原相好心你放大張少少上來啦,
100fun 又無話限住你唔準大過 200kb 或者長不能超過 800 x 600 之類,
做乜咁鬼孤寒呀?
張相400k啦,再大上唔到啦

大張 d 啦,
眼唔好呀,
咁細張,送超級放大鏡都死啦,

引用:
原帖由 addison_image 於 2010-5-4 Tue 00:30 發表

張相400k啦,再大上唔到啦
你用光影魔術手,將張相 set 在 1200 x 800 ,不超過 400 kb 咪得囉,
我 set 1200 x800 250 kb 樓下,咪一樣上到

我acd see都做到,不過唔能較100%最佳品質出,要90%品質出.

[localimg=1200,881]1[/localimg]

[localimg=1200,898]2[/localimg]

都可以吧,
下載個光影魔術手啦,零付費的。

發新話題