發新話題

晒冷專區(不論品牌) - 器材圖集。

引用:
原帖由 dd845 於 2010-5-27 Thu 18:33 發表
Some of my Olympus gears   ...
4/3代表作 !!

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-27 Thu 22:55 發表

嘩 !! 您d斧頭把把都鋒利無比,殺人不見血 !!  
見血吖!

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

引用:
原帖由 dd845 於 2010-5-27 Thu 16:22 發表
班門弄斧

我的 Leica R 鏡全家福 (all were modified to Nikon F mount)

R28/2.8  R50/2  R90/2.8  R100/2.8 Marco  R180/3.4  R19/2.8 (from left to right)

http://i2.photobucket.com/albums/y2/dd845 ...
唉dd兄終於都出手啦 ,Sam哥咁你跟唔跟呀(冒汗)

引用:
原帖由 pm8828 於 2010-5-28 Fri 09:49 發表

唉dd兄終於都出手啦 ,Sam哥咁你跟唔跟呀(冒汗)
dd一出手,誰敢爭鋒 !! 我投降 !!! 請繼續出牌 ....  

dd兄的Leica全家福真係冇得頂,厲害! 我最近都學下入左枝 R28/2.8,叫做還下心願!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2010-6-1 Tue 21:49 發表
dd兄的Leica全家福真係冇得頂,厲害! 我最近都學下入左枝 R28/2.8,叫做還下心願!
Leica R家陣真係平靚正,抵玩過日本鏡多多聲。

Nikon宣布以下已停產的Nikon機及Nikon鏡會延長5年維修支援服務,型號如下:

1) F3,F5,New FM2,FM3A
2) S3 復刻版本, SP復刻版本和專用鏡頭 (3.5cm f/1.8, 50mm f/1.4)
3) NIKONOS- V 和 專用 NIKONOS-V 鏡頭 (20mm f/2.8,28mm f/3.5,35mm f/2.5,80mm f/4)

各位師兄如有以上提及的壞機及壞鏡就快啲拿去CS修理。

http://www.nikon.com.hk/pagearticle.php?pageid=392-0a5ae114bb

引用:
原帖由 ManKO 於 2010-8-3 Tue 00:22 發表
Nikon宣布以下已停產的Nikon機及Nikon鏡會延長5年維修支援服務,型號如下:

1) F3,F5,New FM2,FM3A
2) S3 復刻版本, SP復刻版本和專用鏡頭 (3.5cm f/1.8, 50mm f/1.4)
3) NIKONOS- V 和 專用 NIKONOS-V 鏡 ...
多謝提供資料

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

AFS24mm F1.4G Nano

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-27 22:56 發表

4/3代表作 !!
師傅、前輩....不作他人選!

我無乜架生, 只得呢幾支, 但重有3支返緊來, 之前已經割愛賣掉5支給其他師兄, 師姐
快樂願與大家同享, share the joy with you

大家睇唔睇得出係邊16支鏡?全中的高人阿9請吃飯。

引用:
原帖由 Mobilio_2004 於 2011-1-26 Wed 16:45 發表
我無乜架生, 只得呢幾支, 但重有3支返緊來, 之前已經割愛賣掉5支給其他師兄, 師姐

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-1-27 Thu 13:23 發表
大家睇唔睇得出係邊16支鏡?全中的高人阿9請吃飯。

超,簡單啦,
全部都係泥坑鏡頭,
中晒,請食飯。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 arthur 於 2011-1-27 Thu 15:56 發表

超,簡單啦,
全部都係泥坑鏡頭,
中晒,請食飯。
如果你話全部係“泥坑mount”鏡頭,我都可以請你吃飯,但是你話:全部都係泥坑鏡頭,事實上有6支副厰鏡,所以:答錯。

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-1-27 Thu 16:46 發表

如果你話全部係“泥坑mount”鏡頭,我都可以請你吃飯,但是你話:全部都係泥坑鏡頭,事實上有6支副厰鏡,所以:答錯。

超,16 支中左十支,
唔請咪算囉,
補充一句,
原來全部是 泥 mount 。

哈哈哈.....有飯食聽者有份...
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 SWLaw 於 2011-1-27 Thu 18:05 發表
哈哈哈.....有飯食聽者有份...
台山哇!

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-1-27 Thu 18:34 發表

台山哇!

難得九爺咁爽快,就決定咁啦,
台山食午飯,簡簡單單海新餐,八菜一湯,米飯任裝。
開平食晚飯,簡簡單單乳豬全體加八菜一湯啦,
九爺埋單,睇數同俾錢。否則放低一支鏡頭算啦。

回覆 170# arthur 的帖子

Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

唔係聼者有份喔!只有阿化、史提芬、加上自己,每餐budget六草人仔,不用客氣。

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-1-27 Thu 22:40 發表
唔係聼者有份喔!只有阿化、史提芬、加上自己,每餐budget六草人仔,不用客氣。

超,唔認數一句咪算囉,
講咁多做乜先?
六草野人仔一餐?
淨飲湯都未夠啦。

引用:
原帖由 arthur 於 2011-1-27 Thu 23:34 發表

超,唔認數一句咪算囉,
講咁多做乜先?
六草野人仔一餐?
淨飲湯都未夠啦。
你屋企門口:一口餃8元人仔連燉湯咯,還是你的摯愛:朱腦湯

引用:
原帖由 fl7449 於 2011-1-27 Thu 23:48 發表

你屋企門口:一口餃8元人仔連燉湯咯,還是你的摯愛:朱腦湯

超,而家講緊台山,開平播,

引用:
原帖由 Mobilio_2004 於 2011-1-26 Wed 16:45 發表
Mobilio_2004 ching,點解買5支一樣嘅呢?
我都係唔識用相機

Kamhon C-Hing : 這支是leica 70-21/4.0 (minolta 製造), 攝影班導師極力推薦, 所以其他同學們跟隨ah sir用呢支. 我一見有平靚正的便bid回來, 前後一共13支, 師兄/姐們知我有便找我, 我差不多平手價讓給他們, 等他們可以立即有鏡用, 我又可以享受到bid鏡, 改鏡, 賣鏡的樂趣, 而師兄/姐們又可以有靚鏡用, win win局面.

圖中5支鏡已經比師兄/姐們訂晒, 只可以留下一支自用, 此情難再, 所以影低它們留念
快樂願與大家同享, share the joy with you

阿九....
反正 DC熊果邊唱到你枝 N24.4 一文不值....
咁你就一恕之下, 張依枝鏡帶上去台山或者開平的當鋪平平地賣左佢...
的銀兩就全數用係支助我地依班"珠"朋"9"友既死擋所有三餐一宿之用....
你就功德無量喇.....

引用:
原帖由 mon_cha_cha 於 2011-1-28 Fri 12:07 發表
阿九....
反正 DC熊果邊唱到你枝 N24.4 一文不值....
咁你就一恕之下, 張依枝鏡帶上去台山或者開平的當鋪平平地賣左佢...
的銀兩就全數用係支助我地依班"珠"朋"9"友既死擋所有三餐一宿之用....
你 ...
你咁講,過唔過份左呀?
應該是:
帶上去影完相先,返到香港,跟住賣鬼左佢,
台山開平行就每人補貼一千先,跟住其餘的銀兩,
搞返個西藏,四川,雲貴行,九爺包底殺起嘛,
淨台山開平咁低庄,邊合九爺性格呀?

我就係驚阿九帶依枝鏡上去台山影完後..
發覺原來依枝神級wide鏡皇咁出色.....
唔放枝鏡, 我地咪要食自己囉.....

發新話題