發新話題

晒冷專區(不論品牌) - 器材圖集。

見大家討論得咁高興,一於唔好俾佢停,等我再來一張先!相關的鏡頭稍後再貼。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

咦;呃post?

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-6 Thu 18:33 發表

成套機鏡連鋁箱送左俾人啦,不過收到回贈粗口一大堆 ~~~
下次唔好益呢停人,益100fun member好過

我的Minolta SRT303b 的鏡頭 : -
1) Tamron 28-200mm f3.5-5.6
2) Hoya HMC 28mmf2.8
3) Minolta MD 50mm f1.4
4) Minolta MC 135mm f3.5

呢個我都有,不過被我折磨到不似鏡形,
可以改落 eos 用,像長差 0.5 mm,
搞一搞鏡屁股就可以。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

回復 95# arthur 的帖子

我都試過用祖國adapter mount(冇PCB ,斷斷估) 轉落部 EOS30D用,我冇留意像長問題,只知全手動咩都靠估,玩落冇"引"頭;棄權!  直到搵到女友一號先至再攞返出來玩!

引用:
原帖由 米曹 於 2010-5-10 Mon 22:23 發表
我都試過用祖國adapter mount(冇PCB ,斷斷估) 轉落部 EOS30D用,我冇留意像長問題,只知全手動咩都靠估,玩落冇"引"頭;棄權!  直到搵到女友一號先至再攞返出來玩!
我直頭將鏡尾光圈環對落那一段連卡住機身的三片都磨左,磨去大約 1.5 mm,磨到平晒。
之後將光圈連動杆拆左,用彈弓銷返位,即是做成手動光圈,買個 m42轉 eos mount,
定位轉返四個孔,收返實,咁就用得。因為我機身有裂像對焦片。

來個德國紅衣女郎。
原來的黑衫,得返前面見得人,後面就破破爛爛,
來個大翻身,換一身紅衣算了。

這張係學人地的。

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

純搞野之作,
鵝頭鷗尾

引用:
原帖由 米曹 於 2010-5-7 Fri 00:19 發表
見大家討論得咁高興,一於唔好俾佢停,等我再來一張先!相關的鏡頭稍後再貼。
呢部好野呀,觀景器又大又光 !!

引用:
原帖由 米曹 於 2010-5-7 Fri 22:26 發表
我的Minolta SRT303b 的鏡頭 59849: -
1) Tamron 28-200mm f3.5-5.6
2) Hoya HMC 28mmf2.8
3) Minolta MD 50mm f1.4
4) Minolta MC 135mm f3.5
我曾經擁有過幾支M記銘鏡,200mm f4 APO G Macro,400mm f4.5 APO G,80-200mm f2.8 白鏡,16mm f2.8魚眼 ... 幾支係香港都好罕有 !!

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-11 Tue 03:26 發表
來個德國紅衣女郎。
原來的黑衫,得返前面見得人,後面就破破爛爛,
來個大翻身,換一身紅衣算了。
個觀景器有個窗仔既?腰平同眼平兩用?

引用:
原帖由 fl7449 於 2010-5-11 Tue 16:22 發表
這張係學人地的。

兩支泊埋唔多襯 ~~

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-12 Wed 15:55 發表
純搞野之作,
鵝頭鷗尾
監粗黎 !!  

Nikon F系列的老3,6代F中,以F3生產年期最長,80年代至2000年初才停產,全面電子化之前的代表作。

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-12 Wed 23:11 發表

監粗黎 !!  
唔搞下野,點知道出左乜效果?

呢張加埋當年十幾個........
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2010-5-13 Thu 07:56 發表
呢張加埋當年十幾個........
加埋部D3s,二對二,砌夠佢廿個 ~~  

初玩電影鏡交的學費 ...

由一部電影攝影機拆落黎,仲唔係正宗既電影鏡 !!

吸引我既,當然係法國制造,同埋係愛展能呢個品牌啦,起碼都滿足左虛榮心先嘛。

屎唔信邪 !!! 人地都講明係8x8,拍8米厘底片格式用,點用得落35mm度呀,
終於我相信啦,原來我都係好天真兼夾好傻 !!

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-18 Tue 23:37 發表
屎唔信邪 !!! 人地都講明係8x8,拍8米厘底片格式用,點用得落35mm度呀,
終於我相信啦,原來我都係好天真兼夾好傻 !!
有無黑圈咁呢?
呢排好多人都在刻意找有黑圈的所謂電影鏡,
搞到我要週圍扑。

而家發覺玩電影鏡的都分開不同的流派,
有懷舊式,按返前人的指示,中規中矩玩散景。
有創意式,按自已的喜好,為攝影而影。
有無里頭式,非主流式,人有我有式。
真係百花齊放,百鳥爭鳴。

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-24 Mon 05:31 發表

有無黑圈咁呢?
呢排好多人都在刻意找有黑圈的所謂電影鏡,
搞到我要週圍扑。

而家發覺玩電影鏡的都分開不同的流派,
有懷舊式,按返前人的指示,中規中矩玩散景。
有創意式,按自已的喜好,為攝影而 ...
設計俾8mm片幅用落大過8咁多既m4/3度,我話無黑圈就真係當您無知兼我係白痴 !!
用落DC仔或者手機度啦,就正哂啦 !!

家陣太多義勇軍,對鏡頭歷史或者分類功用又唔去研究下,
一味係心口有個勇字,有玻璃就拎去影,然後就大吹大擂,語出驚人 !!

始終我覺得,玩老機老鏡,好似玩其他古董咁,要有修養,要有品味,
點都要做下功課,對個古董歷史有個認識,
味拎出支CCTV鏡影兩張又話天下無敵,光圈夠大就係皇道,都要睇下人地支鏡原本設計黎做乜。

我又玩晒泠...

我第一部相機...

我第一部免費的相機(朋友送的)...

引用:
原帖由 ManKO 於 2010-5-24 Mon 21:13 發表
我又玩晒泠...
正野呀,又2又3,仲有Canon最威水最多人收藏既nF1齊套,勁 !!

引用:
原帖由 ManKO 於 2010-5-24 Mon 21:37 發表
我第一部免費的相機(朋友送的)...
富士80-90年代薄有名氣架,係二線有實力既品牌,唔錯架 !!

發新話題