發新話題

晒冷專區(不論品牌) - 器材圖集。

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-28 Wed 13:18 發表

大哥,呢類稀世珍品,介紹埋牌子同產地好喎 !!   

鏡頭蓋翻轉又係遮光罩,好型呀 !!!
我這部是 Carl Zeiss Jena Werra,年初到上海開會時,放低一些銀兩,就帶回香港。呵呵,
是 2.8 光圈。不是 3.5 的。
可參考台灣的說明。

http://blog.dcview.com/article.php?a=UW8JZAdgBTY%3D
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-27 Tue 23:21 發表

係乜呀?您係北方幫代言人呀 快快 ~~~  
我係想講,若一日發一部機或鏡頭的話,
咪要發足大半年先發得晒?

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-28 Wed 18:57 發表

單以操控計,三部中我最喜愛F4設計,機頂已經有齊大部份操控,唔使入menu 慢慢搵,
F6當然係最好,除非係一心想儲齊6代,F5可以話係6代中最無特色,最無個性既一部。
其它師兄對 F4S 的評語:-

好機一部, 此機我認為係當今世上最有古典味道嘅自動對焦相機, 使用上的方便程度乃相機中之冠軍, 打架時更可以當武器, 勢利。

F4s的確是好機, 單是那個反光板平衡器已是空前絕後...

21 片光圈葉

一個又大,又殘的舊鏡頭,
光圈葉多達 21 片,
鏡頭長 6.7 cm,
前鏡口直徑5.7 cm,
重量是 1.2 kgs,
鏡頭上打著:
bausch & lomb incorporated
8 1/4 " f/4.5 1:1 mag,

花了六十大元買返來玩,像長測試過,可以復蓋到 8" x 10" 。可能改裝在木頭機上。拍下 8 x10 底片。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-28 Wed 20:12 發表

我係想講,若一日發一部機或鏡頭的話,
咪要發足大半年先發得晒?
好,擔定凳仔先 ~~

引用:
原帖由 dd845 於 2010-4-28 Wed 20:51 發表

其它師兄對 F4S 的評語:-

好機一部, 此機我認為係當今世上最有古典味道嘅自動對焦相機, 使用上的方便程度乃相機中之冠軍, 打架時更可以當武器, 勢利。

F4s的確是好機, 單是那個反光板平衡器已是空前 ...
F4點講得做古典味呀,F系咁多部,外型佢算最前偉啦 !!

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-28 Wed 23:19 發表
一個又大,又殘的舊鏡頭,
光圈葉多達 21 片,
鏡頭長 6.7 cm,
前鏡口直徑5.7 cm,
重量是 1.2 kgs,
鏡頭上打著:
bausch & lomb incorporated
8 1/4 " f/4.5 1:1 mag,

花了六十大元買返來玩 ...
鏡片似覺起霧喎 ...

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-29 Thu 00:06 發表

鏡片似覺起霧喎 ...
不是霧,都無複合鏡片的,
是花得好勁就真,帶上廣州寄去重慶或江西,大把師傅可以幫到手打磨返同上返 coating
好硬淨,硬到可以用來開合桃。

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-29 Thu 00:11 發表

不是霧,都無複合鏡片的,
是花得好勁就真,帶上廣州寄去重慶或江西,大把師傅可以幫到手打磨返同上返 coating
好硬淨,硬到可以用來開合桃。
由其尾個張,睇到光班射到亂哂龍,拍出黎質素有所保留 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-29 Thu 00:16 發表

由其尾個張,睇到光班射到亂哂龍,拍出黎質素有所保留 ~~
呵呵,六草野,想點呀,唔得咪當紙震囉,

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-29 Thu 00:23 發表

呵呵,六草野,想點呀,唔得咪當紙震囉,
咁又係,當買幾塊玻璃做放大鏡都抵 ~~

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-28 Wed 18:57 發表

單以操控計,三部中我最喜愛F4設計,機頂已經有齊大部份操控,唔使入menu 慢慢搵,
F6當然係最好,除非係一心想儲齊6代,F5可以話係6代中最無特色,最無個性既一部。
多謝Sam哥分識 ,我無買錯F4

香港制造 HALINA 500

香港制造的相機之一。
由香港相機制造之父黃克競先生制造。
當年的定位是一般的低下價,當然不能和德系機相比。
但,就遠銷到歐美等國,而且銷量很大。
此機因年事己高,電子快門,測光己死,
但手動調控方面,還是老當益壯。鏡片清晰,快門聲有力。
對焦暢順。過片準確。隨時可以輕裝上陣。

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-29 Thu 00:03 發表

好,擔定凳仔先 ~~
咁呢個 POST 咪長過水蛇春?

哈哈,,,,,,,,,,,難得開左個post,,,,咁咪水蛇春囉,,,,,,,,,,揾日我都出隻佳磚三先,,,,,因為呀sam出左幾條煙,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
寧做痛苦的清醒者,,,,,,
不做無憂的夢中人.........
希望夢中人快d醒,,,,,,,,

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-30 Fri 17:47 發表

咁呢個 POST 咪長過水蛇春?
開創100fun記錄,一人一日一張圖 !!

引用:
原帖由 arthur 於 2010-4-30 Fri 16:26 發表
香港制造的相機之一。
由香港相機制造之父黃克競先生制造。
當年的定位是一般的低下價,當然不能和德系機相比。
但,就遠銷到歐美等國,而且銷量很大。
此機因年事己高,電子快門,測光己死,
但手動調控方面, ...
仲好靚仔喎 ...

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-1 Sat 00:03 發表

開創100fun記錄,一人一日一張圖 !!
咁我咪又犯規,出咁多張圖?

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-1 Sat 01:04 發表

咁我咪又犯規,出咁多張圖?
繼續呀,唔好俾佢停 !!

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-1 Sat 02:04 發表

繼續呀,唔好俾佢停 !!
呵,咁我出一些舊相先啦,
其它的要慢慢影。

kiev 88 ,聞說是同蝦蘇是同根生,
外形好接近,但內部設計有分別,
特別是較快門,一定要上好菲林先可以較速度,
否則,快門一定抄硬。另外,上菲林要一下到位,
而且要較為大力,女士們可以繞道而行。
部份零件可以同蝦蘇互換,
所以,都好多蝦友整部機買返去拆零件換落部蝦度。
咁情況,是否變了混血兒呢?

呀sam出左幾條煙,,,,,,,,,,,,,,,,,輪到我出楷磚三..............................

引用:
原帖由 eddie24 於 2010-5-1 Sat 22:44 發表
呀sam出左幾條煙,,,,,,,,,,,,,,,,,輪到我出楷磚三..............................
又真係成舊磚咁,
有 楷磚三 ,咁跟住出乜好呢?

出桃花三囉,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

桃花三

引用:
原帖由 eddie24 於 2010-5-2 Sun 02:32 發表
出桃花三囉,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
好,我出桃花三 ..........不是 CCTV ,是打到明 TV LENS
大過你小小,  
MINOLTA 出的電影鏡頭,這個鏡頭的尾口是 M42 ,不是一般的 C MOUNT,在網上找過資料,無法找到。
我連機一齊買返來,機身是 JVC 的電視台攝錄機,機身無 MON,要用連接線接入其它器材。
我用 M42 轉落賓仔玩過,有好勁的黑圈,相信像長是夠,但鏡筒出黑圈就真係無野講。
所以,一直在防潮櫃內訓教。
光圈由 1.8 可無限段自由收縮到全收合。
變焦由 12 MM 可無限段自由變到 75 MM。

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-1 Sat 02:25 發表

呵,咁我出一些舊相先啦,
其它的要慢慢影。

kiev 88 ,聞說是同蝦蘇是同根生,
外形好接近,但內部設計有分別,
特別是較快門,一定要上好菲林先可以較速度,
否則,快門一定抄硬。另外,上菲 ...
蝦仔仲有大把零件,唔使換呢隻老鵝落去下話??太無良啦!!!!  

引用:
原帖由 eddie24 於 2010-5-1 Sat 22:44 發表
呢舊明明係磚頭,邊係楷磚呢 ~~

引用:
原帖由 arthur 於 2010-5-3 Mon 16:06 發表

好,我出桃花三 ..........不是 CCTV ,是打到明 TV LENS
大過你小小,  
MINOLTA 出的電影鏡頭,這個鏡頭的尾口是 M42 ,不是一般的 C MOUNT,在網上找過資料,無法找到。
我連機一齊買返來,機身 ...
如果係超8電影鏡,當然有黑圈啦 ~~  

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-3 Mon 23:44 發表

蝦仔仲有大把零件,唔使換呢隻老鵝落去下話??太無良啦!!!!  
隨便一舊蝦都可能貴過鵝肉几倍價錢,

引用:
原帖由 sam 於 2010-5-3 Mon 23:47 發表

如果係超8電影鏡,當然有黑圈啦 ~~  
我試過,接落部台灣出的 dc 仔,又唔見黑圈播,呵呵,
應該是像長同焦平面的問題。

發新話題