44 12
發新話題

[Canon] 鏡皇大戰:Canon 「小白兔」vs Nikon「小黑六」

鏡皇大戰:Canon 「小白兔」vs Nikon「小黑六」

DCFever: "鏡皇大戰:Canon 「小白兔」vs Nikon「小黑六」"

有趣的比試! 請小心比較兩支鏡的中央及邊緣的成像表現...

中央的成像「小白兔」明顯優勝於「小黑六」, 但「小黑六」的中央與邊緣的十分一致, 而「小白兔」的邊緣失光較為明顯, 表現則略遜一籌... 即是:「小黑六」的邊緣好過「小白兔」, 但「小白兔」的中間部份的成像則較「小黑六」為佳.

中央或是邊緣重要一點...?

那報告不敢作結論.

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3922

中央同邊緣邊樣重要,
要睇你是否用 F/F 機。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-14 Wed 00:27 發表
DCFever: "鏡皇大戰:Canon 「小白兔」vs Nikon「小黑六」"

有趣的比試! 請小心比較兩支鏡的中央及邊緣的成像表現...

中央的成像「小白兔」明顯優勝於「小黑六」, 但「小黑六」的中央與邊緣的十分一致, 而「小 ...
肥花都要同兩個品牌拎貨賣同上廣告,呢編擺明係鱔稿,評論不單止欠缺中肯,仲隱惡揚善添 ...

邊支好我就唔講啦,不過我就睇出兩樣野 ..
1,新出既鏡頭,為左要配合數碼年代,同客戶聞相既要求,紛約推出新一代替換品,好主要都係提高邊位銳利度,
簡單黎講,菲林年代,受制於銀鹽感光效果,大家都接受中間清晰就夠,四邊鬆散係正常既,舊日鏡頭制造都係追求中心解像高就收貨,
今日數碼感光,全塊感光體受光都係一樣時,用家就要求埋全面都要咁利咁清晰,造鏡都惟有要順應潮流。
2,睇返個幾張測試相 ...  70mm全開個組,大佬近2皮野支鏡,不單止白色一撻撻暗位無野睇,竟然仲有紫邊送,唔係下話!!!!

所以,香港的中文網上呢類所謂測試,
我有時間就望一眼,無時間就飄過算數,
反而大陸,台灣,仲有一些較為中立的測試,
若要花時間去睇,真係一句,行遠 d 啦。

回復 3# sam 的帖子

又真係喎,小白兔D紫邊出晒嚟喎.......
Nikon - I'm Lovin' it
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

希望愈大, 失望會愈大... 所以兩支都 zoom 鏡小弟都唔會買.

定焦鏡始終有優勢, 以 Canon 計:

85mm f/1.8 USM ($3.x K),
100mm f/2.8L macro IS USM ($6 K) (或 135mm f/2 USM ($6.5 k)),
200mm f/2.8L II USM ($6k)

約 $15.5K 至 16k = 小白兔個最佳嘅街價

多謝分享

引用:
原帖由 SWLaw 於 2010-4-14 Wed 01:22 發表
又真係喎,小白兔D紫邊出晒嚟喎.......
平衡一點說, 也應指出 Nikon小黑六連中間位都唔夠Canon小白兔解像高 (看 DCFever 的中間位高放大圖), 也不值那個價.

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-15 Thu 11:58 發表

平衡一點說, 也應指出 Nikon小黑六連中間位都唔夠Canon小白兔解像高 (看 DCFever 的中間位高放大圖), 也不值那個價.
仲有Nikon變焦鏡長焦距段不溜都比短焦距弱,到今日仲未改善,
坊間嬉言,用Nikon變焦鏡,用8成好啦,意即最長段要打8折先可以保持最佳狀態,200mm zoom 到160mm,300mm用到240好啦 ~~

咁賣價唔該都打返個8折就差唔多 !!

我有個疑問,係技術唔夠定係唔出全面技術的產品,分後'湯'客?

引用:
原帖由 addison_image 於 2010-4-15 Thu 13:06 發表
我有個疑問,係技術唔夠定係唔出全面技術的產品,分後'湯'客?
產品無完美,商業社會呢個係必然的,一定存在好多妥協,例如造價上,重量上,生產技術困難 ...  
但係當消費者俾出相比舊產品更多既錢,去買新產品,都係期望老問題得到改善,效果比舊產品更好,
但係若果連一d基本現今唔應該出現既問題都解決唔到(dc仔都搞掂啦),而推出照賣,
我就覺得廠方擺明食硬您地,宣傳淹蓋,一樣大賣,欺騙觀眾,吹咩!!  

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-15 Thu 13:20 發表

但係當消費者俾出相比舊產品更多既錢,去買新產品,都係期望老問題得到改善,效果比舊產品更好,
但係若果連一d基本現今唔應該出現既問題都解決唔到(dc仔都搞掂啦),而推出照賣,
我就覺得廠方擺明食硬您地,宣傳淹蓋,一樣大賣,欺騙觀眾,吹咩!!  
唉!

看來 ZOOM 鏡在技術上仍有不少問題或困難存在, 那不是簡單地說是 Nikon 或是 Canon 牌子的問題 (當然, 不同牌亦代表了不同的技術或品味及其他...). (在玩 hifi 世界, 亦有類似的討論或爭論.)

Zoom 鏡很多時解決了一個焦段的問題另一焦段的新問題又會多了...

所以小弟學精了, 不再對 Zoom 鏡過大希望, 有一, 兩方便的 Zoom 旅行鏡就算了, 打雀影荷花要求高畫質的就只好辛苦一點, 帶兩,三支定焦鏡.

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-15 Thu 13:39 發表

唉!

看來 ZOOM 鏡在技術上仍有不少問題或困難存在, 那不是簡單地說是 Nikon 或是 Canon 牌子的問題 (當然, 不同牌亦代表了不同的技術或品味及其他...). (在玩 hifi 世界, 亦有類似的討論或爭論.)

Zoom 鏡 ...
咁幾時入番支 328, 428, 584 or 684 呀......
D5 / D3s / D-200 / F80 / F2 - Photomic

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-15 Thu 13:39 發表

唉!

Zoom 鏡 ...
咁無可否認,近十年變焦鏡都進步左好多,某幾支神級鏡,某幾個焦段,仲靚過同級定焦又的確係事實既 ~~

引用:
原帖由 SWLaw 於 2010-4-15 Thu 17:20 發表

咁幾時入番支 328, 428, 584 or 684 呀......

哎呀!
要賣樓先至得...  

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-15 Thu 17:51 發表

咁無可否認,近十年變焦鏡都進步左好多,某幾支神級鏡,某幾個焦段,仲靚過同級定焦又的確係事實既 ~~
Sam 兄,

誠懇要求, 請告知:   

1) 那 "某幾支" zoom 鏡? 好讓小弟考量有能力的話買來玩吓..
2) 那幾支定焦鏡是不如 zoom 鏡表現? 好讓小弟敬而遠之..

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-16 Fri 11:04 發表

Sam 兄,

誠懇要求, 請告知:   

1) 那 "某幾支" zoom 鏡? 好讓小弟考量有能力的話買來玩吓..
2) 那幾支定焦鏡是不如 zoom 鏡表現? 好讓小弟敬而遠之..

我都好想知..

唔該 Sam 哥

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-15 Thu 21:52 發表

哎呀!
要賣樓先至得...  

駛唔駛呀..又

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-16 Fri 11:04 發表

Sam 兄,

誠懇要求, 請告知:   

1,AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 畫質比 24mm f2/8D同28 f/2.8D優勝,由其逆光同邊像。
2,第一代N記AF鏡,當年為左追趕C同M既AF攻勢,將當時極出色手動系列AF化,但當時機身馬達力度有限,
為左加快對焦速度,惟有將鏡組及鏡片進行偷工減料工程,結果個幾年出既AF鏡,將N記多年辛苦打下江山幾乎推倒。

引用:
原帖由 dd845 於 2010-4-16 Fri 11:59 發表

駛唔駛呀..又
有錢哥哥可能打算送俾100fun會員每位人手一支。

引用:
原帖由 sam 於 2010-4-16 Fri 15:22 發表

1,AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 畫質比 24mm f2/8D同28 f/2.8D優勝,由其逆光同邊像。
2,第一代N記AF鏡,當年為左追趕C同M既AF攻勢,將當時極出色手動系列AF化,但當時機身馬達力度有限,
為左加快對焦速度,惟 ...
Sam 哥: 謝謝分享!

1. 當手錶都要搵支 AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 玩吓..
2. 那是第一代 Nikon autofocus 鏡. 好在..

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-17 Sat 00:18 發表

Sam 哥: 謝謝分享!

1. 當手錶都要搵支 AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 玩吓..
2. 那是第一代 Nikon autofocus 鏡. 好在..
我地副會長有支,可以問佢借黎玩下 ~~

鏡頭係無原美, 24-70mm 係好靚,但是變形就差在的。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

dpReview 有 "小白兔" 最新的測試報告, 測試結果頗為正面.
(死! 我開始有點心動.)

http://www.dpreview.com/lensrevi ... _2p8_is_usm_ii_c16/

與小黑六比較: 似乎小白兔在利度(sharpness)和色差(chromatic aberration)兩方面優勝些.

http://www.dpreview.com/lensrevi ... nfiguration.xml%3F4

不知外國的測試是否較本地的測試認真些?

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-5-9 Sun 11:35 發表
dpReview 有 "小白兔" 最新的測試報告, 測試結果頗為正面.

http://www.dpreview.com/lensrevi ... _2p8_is_usm_ii_c16/

與小黑六比較: 似乎小白兔在利度(sharpness)和色差( ...
各有所長啦!睇你用配咩機種用啫......

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-5-9 Sun 11:35 發表

與小黑六比較: 似乎小白兔在利度(sharpness)和色差( ...
自已親身測試先可以決定到,邊句是真的。
我對 canon ,用得愈耐,失望愈大。

..其中一個較有趣的發現是,AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II 無論於中央以至邊緣的解像都相當平均..
___________________________________________________________________________________________

啱晒我要求,找到了

Hifi 咁,要突出某频段較易..

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-4-15 Thu 21:52 發表

哎呀!
要賣樓先至得...  

我早兩個月賣完樓都買不起。

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

找隻鹿,找隻兔,請山姆師傅試完出個包膠就知龍與鳳啦!至多我出鹿,找人出兔咯!

9鋪於2013年4月10日租約期滿、光榮結業,多謝大家4年來鼎力支持,以後有機會再玩過!

引用:
原帖由 fl7449 於 2010-5-10 Mon 09:23 發表
找隻鹿,找隻兔,請山姆師傅試完出個包膠就知龍與鳳啦!至多我出鹿,找人出兔咯!

期待..

44 12
發新話題