48 12
發新話題

[Olympus] 忽然身痕

忽然身痕

忽然好想整部micro 4/3玩下,唔知買GF-1好定係買EP-2,仲有唔知有冇淨機身賣呢?價錢又如何?有冇邊位師兄可以告訴我?
(想買呢部機原因係出左Contax G mount 轉 micro 4/3 mount, 係咁我部Contax G2 的三枝鏡就唔駛坐冷板櫈啦!)
Canon user,Hi-Fi,攝影,旅遊發燒友

引用:
原帖由 米曹 於 2009-12-25 Fri 11:48 發表
忽然好想整部micro 4/3玩下,唔知買GF-1好定係買EP-2,仲有唔知有冇淨機身賣呢?價錢又如何?有冇邊位師兄可以告訴我?
(想買呢部機原因係出左Contax G mount 轉 micro 4/3 mount, 係咁我部Contax G2 的三枝鏡就唔駛坐冷 ...
純粹個人喜好 ....
兩者擇其一,我會娶女朋友入門,無它既,女朋友外家底子鴻厚,高級DC一直都做得十分出色,大部份都出得廚房入得閨房,有外貌有內涵,
最難得係,我對佢個家族成員有信心,個個身壯力健,任勞任怨,上山落田,任您遭質,都仲係咁明艷照人,極少病痛,時刻以最美艷示人。

E-P2,同佢大姐無乜分別,只係加重嫁妝,但係禮金就要俾多d,
呢位美人仲好鬼怕黑,日頭瓜瓜叫,晚黑搵鬼要,一過挨嫂400,豆皮抆雞乜都出齊,慘過娶左沙頭角村長個女 !!

我要回覆2# sam 的帖子

多謝會長過料,但係女友一號手動對焦時有冇放大對焦點功能,同埋電子觀景器是否要另外磅水呢?

引用:
原帖由 米曹 於 2009-12-29 Tue 19:45 發表
多謝會長過料,但係女友一號手動對焦時有冇放大對焦點功能,同埋電子觀景器是否要另外磅水呢?
G1有5-10倍對焦放大,極之好用,我手動對焦起碼有一半時間要用佢,咁女朋友無理由無呢個功能 ..

女朋友個EVF大約1900有找,E-P2個EVF要成2300 ~~  

其實若果唔須要拍片,唔計較樣衰,最抵用係G1,家陣水貨大概3k左右,二手2k幾都有部(齋機身),仲唔使外加EVF添。

我要回覆4# sam 的帖子

睇真的原來身痕的代價是很昂貴嘅-body+EVF+mount+14-xx 鏡頭 ($8300 水貨) 要萬多元,好似過份左少少喎!

引用:
原帖由 米曹 於 2009-12-30 Wed 21:30 發表
睇真的原來身痕的代價是很昂貴嘅-body+EVF+mount+14-xx 鏡頭 ($8300 水貨) 要萬多元,好似過份左少少喎!
都話最抵玩係搵部G1,一係水貨,一係二手,3K左右落樓 ∼∼

我要回覆6# sam 的帖子

﹝14-xx 鏡頭 ($8300 水貨)﹞
唔好意思打錯字,應該係 7-14 f-4 ASPH至真! (水貨8300,行貨就唔知咩價!)
仲有個EVF 好多度都缺貨。

套裝女朋友,行貨7k頭,水貨6k6,配20mm F1.7或14-45mm價錢應該一樣,
7-14mm,行貨大概都係8K中,水貨我見直接由日本買,7k幾。

http://www.price.com.hk/product.php?p=113460

我要回覆8# sam 的帖子

家下仲係十五十六,睇定的先,不過我恁最後都會扑鎚嘅,只是時間問題吧!

會長,可唔可以介紹下OM 的E-510/520 或620,有冇得對蕉放大?

引用:
原帖由 addison_image 於 2010-1-4 Mon 22:04 發表
會長,可唔可以介紹下OM 的E-510/520 或620,有冇得對蕉放大?
真係考起喎,對OM機無乜研究 ~~

我要回覆10# addison_image 的帖子

e510有
http://mrlazyli.npsphoto.com/gallery/

引用:
原帖由 米曹 於 4-1-2010 09:31 發表
家下仲係十五十六,睇定的先,不過我恁最後都會扑鎚嘅,只是時間問題吧!
要迎接呢個女朋友過門,除左機身+EVF之外仲要買一大抽轉接環! (Contax G - M4/3 mount. Minolta & Canon mount etc.)
會唔會妹仔大過主人婆呢? 矛盾、真係好矛盾! (7-14 f4? 睇來要押後吧!)

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-6 Wed 10:34 發表

要迎接呢個女朋友過門,除左機身+EVF之外仲要買一大抽轉接環! (Contax G - M4/3 mount. Minolta & Canon mount etc.)
會唔會妹仔大過主人婆呢? 矛盾、真係好矛盾! (7-14 f4? 睇來要押後吧!)
逐個mount買,唔係話錢問題,係買左無用 ∼∼

我一口氣買入 Leica M -->M4/3,Nikon F -->M4/3,同C -->M4/3,結果只係用個C轉M4/3最多,其餘兩個都係長擺係櫃桶 !!

我要回覆14# sam 的帖子

Sam 會長 : 我呢頭仲話緊個心十五十六,果頭竟然俾我係網上用$3900 bid 到 : -
『100% 全新 Panasonic Lumix DMC-GF1 黑色 kit set 行貨(只售 BODY,kit lens 留自用!)有保養 till Dec 2010 』
唔通從此又墮入另一個無底深淵乎?

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-7 Thu 19:57 發表
Sam 會長 : 我呢頭仲話緊個心十五十六,果頭竟然俾我係網上用$3900 bid 到 : -
『100% 全新 Panasonic Lumix DMC-GF1 黑色 kit set 行貨(只售 BODY,kit lens 留自用!)有保養 till Dec 2010 』
唔通從此又墮入另 ...
呵呵 ∼∼  恭喜賀喜,米曹兄又納妾啦 !!

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-7 Thu 19:57 發表
唔通從此又墮入另 ...
恭喜! 恭喜!!

對於m4/3, 我都心郁郁..

喜有此理,個賣家都唔知係唔係人,竟然玩失蹤,call 佢就成日都係留言信箱,MSN 同電郵都唔覆,最後昨晚夜深俾個電郵給我話家有要事唔知幾時可以做交收,等唔切就取消交易,你話呢的百佳係唔係要打把呢? 同sam會長所指的驗屍官一樣-----犯賤、乞人憎!

當齊人!

苦思了幾日, 周圍上網看資料... 終於受不了引誘 "請" 入了 "女朋友一號".

賣了支 Canon EF 70-200mm f/4L IS USM (等 f/2.8 Mark II 出), 轉為新女友, 與正室 "無敵兔", 加個 EF->M4/3 adaptor 當齊人! ^^

其實全新行貨 GF-1 Kit, $7,1XX 包 20/1.7 餅鏡(零售價 $4,xxx)也不錯.
米曹兄 $3,900 買二手 body 買不到也不必失望. ^^

我要回覆19# rcwy 的帖子

咁又係,留返啖氣暖肚好過!
其實都冇咩損失,疊埋心水買新機好過。我係旺角星際搵到一間賣機+kit鏡$6,9XX、view finder$1,850、contax G to M4/3 mount $830、MD mount - M4/3 mount $5XX 加埋剛好過萬!
等我成功出售枝EFS 10~22 ,就會扑鎚。

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-13 Wed 18:13 發表
其實都冇咩損失,疊埋心水買新機好過。我係旺角星際搵到一間賣機+kit鏡$6,9XX、view finder$1,850、contax G to M4/3 mount $830、MD mount - M4/3 mount $5XX 加埋剛好過萬!
等我成功出 ...
$6,9XX行定水?

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-13 Wed 11:32 發表
喜有此理,個賣家都唔知係唔係人,竟然玩失蹤,call 佢就成日都係留言信箱,MSN 同電郵都唔覆,最後昨晚夜深俾個電郵給我話家有要事唔知幾時可以做交收,等唔切就取消交易,你話呢的百佳係唔係要打把呢? 同sam會長所 ...
Yahoo ?  個豎d賣家係最無誠信既,週不時未夠鐘就賣左件貨,又唔截標喎,後來者往往撲個空,得個桔 ..
我係Yahoo"直接購買"買左張咭,到家陣仲未交易,賣家話跌壞左張咭,幫我去新高登搵過張,搵足半年 !!

引用:
原帖由 rcwy 於 2010-1-13 Wed 13:01 發表
苦思了幾日, 周圍上網看資料... 終於受不了引誘 "請" 入了 "女朋友一號".

賣了支 Canon EF 70-200mm f/4L IS USM (等 f/2.8 Mark II 出), 轉為新女友, 與正室 "無敵兔", 加個 EF->M4/3 adaptor 當齊人! ^^

其 ...
恭喜rcwy又納多個愛妾 ~~ 

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-13 Wed 18:13 發表
等我成功出 ...
米曹兄: 以大陸製造 Canon EF 轉 M4/3 為例, 星際一間賣 $450 (減至 $430執左件), 另一間賣 $550, 小心行多幾間, 要不恥下問! 再者, 大陸野有好多虛位.. 帶支鏡去試吓先好, 明日要再去星際要求更換少些虛位.

引用:
原帖由 sam 於 2010-1-13 Wed 18:47 發表

恭喜rcwy又納多個愛妾 ~~ 
Sam 會長: 謝謝!  

女友一號 (灰藍色最夾餅鏡顏色!)

齊人之福

你個"女友"真係正!
其實P記有枝鏡仲正,就係枝Lumix 7-14 f4 ASPH,水貨要$83XX,行貨$9XXX! 超廣角冇得彈!

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-14 Thu 00:22 發表
你個"女友"真係正!
其實P記有枝鏡仲正,就係枝Lumix 7-14 f4 ASPH,水貨要$83XX,行貨$9XXX! 超廣角冇得彈!
-------------------------------------------

嘩咁貴!...
成萬銀留番黎等Mark II f/2.8小白IS重好喇!

比尼支Lumix G Vario 45-200mm 個價及400mm等值長焦吸引..

45-200mm f/4-5.6

太大誘惑了... 一見就不可抗拒..

試鏡 : 45mm (=90mm) 手持

試鏡 : 200mm (=400mm) 手持

絲豪畢現!
成像不錯!

看來 45200 的 Mega OIS 防手震也不錯! 全新 $3K, 性價比幾好咁!
搵日去打吓花先得!

引用:
原帖由 米曹 於 2010-1-14 Thu 00:22 發表
你個"女友"真係正!
呢支 ∼∼  您最好搵個機會自己親自試試鏡先決定 .. 唔係每個人都岩胃口 ...

引用:
原帖由 sam 於 2010-1-14 Thu 23:35 發表

呢支 ∼∼  您最好搵個機會自己親自試試鏡先決定 .. 唔係每個人都岩胃口 ...
謝謝! 可能入錯鏡?? 會試.

48 12
發新話題