52 12
發新話題

Opamp AD8065

Opamp AD8065

最近係網上訂了兩粒Opamp AD8065 回來,
[IMG]http://i251.photobucket.com/albums/gg287/ysli/DSCF0047a.jpg[/IMG]
諗住幫部CDP 換走原先 OP604A,
[IMG]http://i251.photobucket.com/albums/gg287/ysli/DSCF0042a.jpg[/IMG]

但發覺不能直接換上。 8065 細好多,d接腳位又唔同,網上爬文後,好似要買下列 convertor ,用焊錫方法接上,是不是呢?
[IMG]http://i251.photobucket.com/albums/gg287/ysli/SOICtoDIPconvertor.jpg[/IMG]

焊錫方法詳細情況有無師兄可以教?

謝謝!

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-15 Sun 22:40 發表
最近係網上訂了兩粒Opamp AD8065 回來,
但發覺 ...
一隻係DIP 8,一隻係SO 8,封裝都唔同 ~~

照睇個 convertor 係可行既,DIP同SO,可以腳對腳直接對換,
1,腳對返1,腳就無錯。

引用:
原帖由 sam 於 2008-6-16 Mon 01:07 發表

一隻係DIP 8,一隻係SO 8,封裝都唔同 ~~

照睇個 convertor 係可行既,DIP同SO,可以腳對腳直接對換,
1,腳對返1,腳就無錯。
Thank you, Sam C hing.

這粒 AD8065  規格看來很勁,  試後可否告知我們, 它的表現如何呢?
請問網上買是甚麼價呢?

Digikey賣US$1粒左右(唔包運費)
日日攤響屋企等米路

Surface Mount, 小心的銲,就可以啦,你粒 op-amp 落去邊度,
627 會唔會好聲的?
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-16 Mon 10:29 發表
這粒 AD8065  規格看來很勁,  試後可否告知我們, 它的表現如何呢?
請問網上買是甚麼價呢?
About $45.00.
I decide not to use them and will return to the supplier.
If you want them, please let me know asap.

引用:
原帖由 dumbass 於 2008-6-16 Mon 12:50 發表
Digikey賣US$1粒左右(唔包運費)
Very cheap wo but how much is the 運費 ??

引用:
原帖由 amhlee 於 2008-6-16 Mon 12:55 發表
Surface Mount, 小心的銲,就可以啦,你粒 op-amp 落去邊度,
627 會唔會好聲的?
For Cayin CDT-15A, however don't know if I can do the operation myself .
So may use 627.  Where I can buy 627?

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 14:28 發表

About $45.00.
I decide not to use them and will return to the supplier.
If you want them, please let me know asap.
謝謝你!  都是不用了, 因為不知它和 OPA627/637 在聲音上的比較, 若更好或差不多就當然有興趣試.

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 14:31 發表

For Cayin CDT-15A, however don't know if I can do the operation myself .
So may use 627.  Where I can buy 627?
小心 627 和 637 在巿面上有很多假貨.
我試過 627BP 比 627AP 明顯較好, 是很容易分得出的, 若你的線路可以用 637 的話, 唔駛諗就一定用佢.

你要兩粒627嗎?  我可以借給你試下, 但如何給你?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-16 Mon 18:05 發表

小心 627 和 637 在巿面上有很多假貨.
我試過 627BP 比 627AP 明顯較好, 是很容易分得出的, 若你的線路可以用 637 的話, 唔駛諗就一定用佢.

你要兩粒627嗎?  我可以借給你試下, 但如何給你?
龍兄真慷慨,讚!
我都想試吓627,睇吓我對木耳聽得出分別ma,可以在那裡交收呢?我住在北區,在沙田工作。

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 19:17 發表

龍兄真慷慨,讚!
我都想試吓627,睇吓我對木耳聽得出分別ma,可以在那裡交收呢?我住在北區,在沙田工作。
不用客氣.  小弟住將軍澳, 返工返西貢, 都幾難就, 今個星期六及日又要影人像
若今個星期六晚一齊去新蒲崗懷舊菜聚會就方便了.  ysl 有時間嗎?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-16 Mon 20:29 發表

不用客氣.  小弟住將軍澳, 返工返西貢, 都幾難就, 今個星期六及日又要影人像
若今個星期六晚一齊去新蒲崗懷舊菜聚會就方便了.  ysl 有時間嗎?
將軍澳 ~~ 影翠鳥好方便。
西貢 ~~ 影白腹同黑鳶亦就手。

今個星期六晚有節目,不過係晚上七點前穿梭地鐵,睇吓夾唔夾到時間?

我揾到地方買627 啦,不用借了,唔該哂龍兄!

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 22:46 發表
我揾到地方買627 啦,不用借了,唔該哂龍兄!
請問價錢如何呢?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-16 Mon 22:49 發表

請問價錢如何呢?
Below $170 per pc.

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 23:06 發表

Below $170 per pc.
還那麼貴!? 還貴過數年前.
請問是 AP 定還是 BP 呢?

AP
2nd hand 627AM $130.

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-16 Mon 23:56 發表
AP
2nd hand 627AM $130.
咁我的存貨竟升值了!
還有多粒在機內添.

附件

2008-6-17 Tue 00:36

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-17 Tue 00:36 發表

咁我的存貨竟升值了!
還有多粒在機內添.
賣不賣627BP

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-17 Tue 08:36 發表

賣不賣627BP
不用買, 若你不介意外表有些少唔靚仔, 那兩粒BP就給你用吧.
不知如何交給你.

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-17 Tue 09:19 發表

不用買, 若你不介意外表有些少唔靚仔, 那兩粒BP就給你用吧.
不知如何交給你.
Thanks. You're very generous.
PM my mobile no to you la.

嘩!我有無份?今日見到的 BP $200 一粒!
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2008-6-17 Tue 16:49 發表
食水好深 ~~~

引用:
原帖由 amhlee 於 2008-6-17 Tue 16:49 發表
我要留返兩粒 BP 睇門口, 咁得返 AP 至喎, 你係咪要?

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-17 Tue 18:51 發表

我要留返兩粒 BP 睇門口, 咁得返 AP 至喎, 你係咪要?
黃大仙,有求必應!

請問師兄點解有咁多opam?
我啱啱又影音分家,重拾聽歌樂趣!

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-17 Tue 22:19 發表

黃大仙,有求必應!

請問師兄點解有咁多opam?
我啱啱又影音分家,重拾聽歌樂趣!
那!
早幾年小弟跟朋友玩diy, 主力在耳機放大器方面, 其中多個線路包括電源都要用到優質運放,
不知不覺(從朋友處)都收埋不少運放. 另外還有幾粒 637 和 627 在其他機內使用.

引用:
原帖由 放假一條龍 於 2008-6-17 Tue 23:19 發表

那!
早幾年小弟跟朋友玩diy, 主力在耳機放大器方面, 其中多個線路包括電源都要用到優質運放,
不知不覺(從朋友處)都收埋不少運放. 另外還有幾粒 637 和 627 在其他機內使用.
又多一瓣向師兄學習,正!

引用:
原帖由 ysl 於 2008-6-17 Tue 23:21 發表

又多一瓣向師兄學習,正!
我唔掂架, 跟朋友玩玩下咋.

52 12
發新話題